Investigació

Menjar peix pot ajudar a prevenir l'asma

La teoria actual és que el dràstic canvi en la dieta a tot el món és darrere de l'augment de la malaltia

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un innovador estudi de la Universitat James Cook, a Austràlia, ha revelat noves proves que menjar peix pot ajudar a prevenirl’asma.

El professor Andreas Lopata, de l’Institut Australià de Salut i Medicina Tropical de la JCU (AITHM), va participar en l’estudi, que va avaluar a 642 persones que treballaven en una fàbrica de processament de peix en un petit llogaret a Sud-àfrica.

“Al voltant de 334 milions de persones a tot el món pateixen asma, i al voltant d’un quart de milió de persones moren cada any. A Austràlia, un de cada nou té asma (aproximadament 2,7 milions), i entre els australians indígenes aquesta taxa és gairebé el doble –explica Lopata–. La incidència d’asma gairebé s’ha duplicat els últims 30 anys i gairebé la meitat dels pacients amb asma no obtenen cap benefici dels medicaments disponibles per tractar-la. Per tant, hi ha un interès creixent en les opcions de tractament sense medicaments”, va dir.

Estudi en un llogaret de pescadors

En aquest sentit, l’investigador recorda que la teoria actual és que el dràstic canvi en la dieta a tot el món és darrere de l’augment de la malaltia. “Hi ha un consum creixent del que es coneix com a àcid gras poliinsaturat (PUFA) n-6 que es troba en els olis vegetals, i una disminució en el consum de PUFA n-3, que es troba principalment en els olis marins. En poques paraules, hi ha hagut un moviment global del peix fresc al menjar ràpid”.

El professor Lopata explica que es va escollir per a la prova un llogaret de pescadors perquè tenia una població amb un alt consum de peix i un estatus socioeconòmic baix, pel que era probable que els olis marins de peix i altres productes del mar fossin la font principal d’n-3, en lloc de suplements.

Olis vegetals

“Trobem que certs tipus d’n-3 (d’olis marins) es van associar significativament amb un menor risc de tenir asma o símptomes similars a l’asma fins en un 62%, mentre que un alt consum d’n-6 (d’olis vegetals) es va associar amb un augment del risc fins en un 67%”, va dir.

Notícies relacionades

Això suposa més evidència de la sospita de la funció inflamatòria d’n-6 en el desenvolupament d’asma, i més evidència que l’n-3 va donar una protecció significativa.

“Fins i tot si es tenen en compte els contaminants com el mercuri que es troba en algunes poblacions de peixos, els beneficis de la ingesta de peix i marisc supera amb escreix els riscos potencials”, assegura el professor Lopata, que assenyala que cal treballar més sobre quins efectes tenen els tipus específics d’n-3 i com podria optimitzar-se la seva funció beneficiosa, i sobre com minimitzar els efectes negatius d’n-6.