TAULA RODONA

Exconsellers de Salut aposten per integrar l'atenció sanitària i social

Esgrimeixen l'envelliment de la ciutadania i l'increment poblacional com a motius

Xavier Trias insta a una "nova planificació", perquè hi ha hospitals en "condicions lamentables"

zentauroepp47428034 medicina salud 20 03 2019  i forum salut i benestar social i190320164122

zentauroepp47428034 medicina salud 20 03 2019 i forum salut i benestar social i190320164122

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La sanitat catalana és la “joia de la corona” de la Generalitat. En aquesta idea principal han coincidit aquest dimecres els exconsellers de Salut que ha tingut Catalunya des de la democràcia: Ramon Espasa (1977-1980), Xavier Trias (1988-1996), Eduard Rius (1996-2002), Marina Geli (2003-2010), Boi Ruiz (2010-2016) i Toni Comín (2016-2017). Tots ells han participat en una taula rodona (Comín per videoconferència des de Bèlgica) del I Fòrum Salut i Benestar Social organitzat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), l’European Center for Peace and Development (ECPD) a Belgrad (Sèrbia) i la Universitat de Castella-la Manxa. Només hi ha faltat el que va ser conseller entre el 2002 i el 2003, Xavier Pomés.

Tot i així, el sistema, han reconegut, s’enfronta a una sèrie de reptes a causa de l’envelliment, la innovació tecnològica "que canviarà la manera d’atendre la gent" i l’augment poblacional com a conseqüència del fenomen migratori (Comín ha matisat, no obstant, que "el saldo fiscal dels immigrants és positiu, perquè deixen més diners en el sistema dels que gasten"). "S’ha de fer una nova planificació", ha assegurat Trias, que ha afegit que a Catalunya hi ha "hospitals en condicions físiques lamentables", com ara el de la Vall d’Hebron o el Clínic.

Ha sigut aquí quan Trias ha compartit una proposta que han recolzat la resta de consellers’: una gestió més integrada dels serveis sanitaris i socials. "Hauríem de plantejar-nos si no ha de ser Conselleria de Salut i Benestar Social", ha dit Trias. Per la seva banda, la que va ser consellera amb el PSC, Marina Geli, ha afirmat que és "urgent" fer "conjuntament les cures sanitàries i socials", i també donar més pes dels ajuntaments. Geli també ha plantejat "guardar" una part del pressupost de Salut en un "fons de reserva" de la mateixa manera que es fa amb les pensions.

Trias ha reconegut que la sanitat catalana manté el seu "bon nivell", tot i que "a base d’un estrès que no és sostenible". "Els hospitals sempre han estat col·lapsats, també, en la meva època de conseller, però estaves convençut que en sortiries". També ha aprofitat per criticar l’Estat. "A Catalunya el sistema sanitari té un munt d’hospitals que no sabem si són públics o privats. Això és una cosa molt pròpia de Catalunya, perquè l’Estat no inverteix en Catalunya, sinó que hi inverteixen la iniciativa privada o els ajuntaments".

Actualitzar el "sistema retributiu"

Geli també ha demanat revisar els perfils professionals sanitaris i les seves retribucions, perquè "en falten alguns", ha dit fent al·lusió, entre d’altres, a la falta de pediatres. Aquesta idea també l’ha defensat Eduard Rius, que va ser conseller amb la ja extinta Convergència i Unió (CiU) i que ha assegurat que "el sistema retributiu dels professionals sanitaris no està al dia". 

L’exconsellera ha admès que l’atenció primària està col·lapsada en l’assistència i ha recordat que els sistemes sanitaris han sigut un "element molt important de minimització de les desigualtats socials", i s’ha mostrat preocupada per la falta de confiança en el sistema públic de les classes mitjanes.

En aquest sentit, Ramon Espasa, el primer conseller que va tenir Catalunya i exmilitant del PSUC, ha defensat, per la seva banda, que el sistema de sanitat "ha d’estar fora del mercat" i que, per tant no ha de ser un valor capitalista. "Continuem tenint, malgrat tot, un sistema amb una alta satisfacció de la gent, tant a Catalunya com a Espanya", ha assegurat.

Notícies relacionades

Boi Ruiz, que va ser conseller de Salut amb Artur Mas, ha dit que l’"exitós" model sanitari de Catalunya es basa, no obstant, en "punts febles" i que un d’aquests és, segons ell, el "finançament". Segons la seva opinió, el Servei Català de la Salut (i no l’Institut Nacional de la Seguretat Social) hauria de poder emetre una targeta sanitària. També ha assenyalat la importància que el sistema es basi en la "meritocràcia" (i no tant en la uniformitat en retribució), perquè es reconegui l’"aportació de valor" de cada professional.

"Si tenim una república algun dia, la sanitat és el que canviarà menys. Gairebé ja som com un ministeri", ha defensat Toni Comín, que va ser conseller amb Carles Puigdemont.