TRACTAMENT

Desenvolupat un nou fàrmac, provat en ratolins, contra el càncer de pulmó

Investigadors descobreixen com atacar Myc, un gen clau en el desenvolupament de la majoria de tumors

L'assaig clínic en humans començarà a partir del 2020

zentauroepp47429922 l inhibidor de myc  omomyc  entra a la recta final pr via a 190320200607

zentauroepp47429922 l inhibidor de myc omomyc entra a la recta final pr via a 190320200607

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors del Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO) han aconseguit desenvolupar un nou tractament, que s’ha emprovat amb èxit en ratolins i que esperen provar en fase d’assaig clínic en humans el 2020, per inhibir un gen que causa, entre d’altres, el càncer de pulmó més agressiu. A Espanya es detecten 28.645 nous casos de càncer de pulmó cada any i és el tipus de càncer més freqüent al món.

Ara, l’equip liderat per Laura Soucek, investigadora del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals en Ratolí del VHIO i cofundadora i directora executiva de Peptomyc SL, ha trobat una nova manera d’atacar Myc, un gen clau en el desenvolupament de la majoria de tumors.

Soucek ha recordat que va començar a desenvolupar la seva idea d’inhibir Myc fa 20 anys, i per a això va dissenyar Omomyc, un transgèn que inhibia aquesta proteïna sense generar efectes adversos i que ara ha aconseguit convertir en un fàrmac administrable.

Segons publica avui la revista 'Science Transational Medicine', en un article que té com a primera autora Marie-Eve Beaulieu, anteriorment investigadora en el grup de Soucek i ara directora científica de Peptomyc SL, han demostrat que Omomyc pot utilitzar-se com a teràpia anti-Myc contra el càncer de pulmó no microcític, el subtipus més agressiu i mortal en dones i homes.

El càncer de pulmó no microcític (o càncer de pulmó de cèl·lules no petites) representa del 80% el 85% de càncers de pulmó. Els tres tipus principals de càncer de pulmó no microcítics són l’adenocarcinoma, el carcinoma de cèl·lules escatoses i el carcinoma de cèl·lules grans.

Intranasal o intravenós

Soucek i el seu equip han aconseguit produir Omomyc com a miniproteïna i administrar-lo com a fàrmac antitumoral en models de ratolí amb càncer de pulmó no microcític.  Segons Soucek, "l’administració d’Omomyc per via intranasal es tolera bé, redueix el grau tumoral i bloqueja el seu creixement, i també pot ser administrat per via sanguínia".

"En aquest estudi demostrem que Omomyc pot ser administrat per via intravenosa sense produir efectes secundaris al ratolí i que impedeix el creixement tumoral, fet que ens permet estendre aquesta nova teràpia per tractar altres tipus de càncer i les seves metàstasis", segons Soucek.

La importància del gen Myc en el desenvolupament de càncer és coneguda des de fa temps, perquè és un factor de transcripció implicat en múltiples processos biològics essencials per al desenvolupament del càncer: intervé en la proliferació i divisió cel·lular, en el metabolisme i en la regulació de la resposta immunitària.

Atacar les cèl·lules cancerígenes

Així, segons Soucek, inhibir Myc té el potencial d’atacar les cèl·lules cancerígenes a través de diversos mecanismes: primer, bloqueja la proliferació cel·lular i limita que el tumor creixi; després impedeix que actuï en el metabolisme de la glucosa, lípids i formació de noves estructures de la cèl·lula, i afecta així el creixement i supervivència cel·lular, i finalment facilita que les cèl·lules tumorals siguin detectades i atacada pel sistema immunitari. Actualment, no existeix cap inhibidor de Myc disponible per tractar el càncer a la pràctica clínica.

"Els beneficis d’inhibir Myc eren coneguts, però faltava l’eina precisa. Ara hem demostrat que Omomyc, en la seva nova forma de miniproteïna, té capacitat per penetrar fins al nucli i inhibir Myc per bloquejar la progressió del tumor", ha detallat Marie-Eve Beaulieu.

L’estudi també ha combinat l’administració d’Omomyc amb paclitaxel (teràpia estàndard per tractar el càncer de pulmó), sense efectes secundaris afegits ni interaccions farmacològiques, amb més bloqueig del creixement tumoral respecte a les dues teràpies individuals i amb la prolongació de la supervivència dels ratolins.

Línies de recerca

Segons Soucek, el fàrmac també té la capacitat de reclutar cèl·lules del sistema immunitari en el focus tumoral. Aquest efecte sobre el sistema immunitari, segons la investigadora, obre noves línies de recerca combinant aquest inhibidor de Myc amb la immunoteràpia, una estratègia terapèutica nova que està demostrant un gran potencial en diferents tumors.

Notícies relacionades

"Després d’haver validat l’eficàcia d’aquest nou fàrmac per tractar tumors de pulmó en models preclínics, ara estem escalant la producció i la purificació de la miniproteïna a nivell industrial per tractarpacients reclutats per a futurs estudis clínics", ha conclòs Beaulieu. Si no hi ha cap contratemps, està previst que els estudis clínics comencin l’any 2020.

Aquest estudi ha sigut possible gràcies a ajuts com ara el del Worldwide Cancer Research (WCR/AICR), una beca de consolidació de l’European Research Council (ERC), una beca FIS de l’Institut de Salut Carles III, la Fundació BBVA i la Fundació FERO, entre d’altres.