SEGONS LA POLICIA NACIONAL

Més de 300 professionals sanitaris van patir alguna agressió el 2018

El 55% de les víctimes van ser dones i els atacs van tenir lloc, fonamentalment, als CAP

La major part van ser de caràcter verbal, com amenaces, coaccions, injúries o calúmnies

zentauroepp46034084 barcelona 26 11 2018 huelga en los cap huelga de m dicos de 190307173300

zentauroepp46034084 barcelona 26 11 2018 huelga en los cap huelga de m dicos de 190307173300 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 2018 es van denunciar 298 agressions a professionals sanitaris que van ocasionar 322 víctimes, de les quals el 54,96% van ser dones, segons es desprèn del balanç de l’activitat de la Policia Nacional per prevenir agressions a sanitaris en l’exercici de la seva professió.

Pel que fa al perfil del professional agredit, l’interlocutor policial nacional sanitari, Javier Galván, ha informat que el 50% eren metges i l’altre 50% metgesses, cosa que demostra que “l’agressió no té relació amb el gènere del professional”, si bé són els familiars del pacient els que més agredeixen.

Només el 18% de les agressions provoquen lesions, la majoria són de caràcter verbal com, per exemple, amenaces, coaccions, injúries o calúmnies. En aquest punt, Galván ha fet al·lusió a un informe realitzat el 2017 per l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) en el qual es va reflectir que la discordança amb el diagnòstic o tractament marcat pel professional sanitari és el principal detonador de l’agressió.

La discordança amb el diagnòstic o amb el tractament en són els principals motius

Andalusia és la comunitat que més nombre d’agressions va registrar l’any 2018, i la majoria dels casos es van produir, a nivell general, en els mesos de juliol i agost.Dimarts és el dia de la setmana més conflictiu, mentre que les franges horàries amb més incidències van ser les que oscil·len entre les 10 del matí i les 12 del migdia, així com a les 17 hores.

Respecte a altres activitats delictives, els furts van despuntar en els mesos de gener i juny del 2018, i els dissabtes, a les 11 hores del matí, són els dies amb més incidència. A més, els robatoris amb força es van produir en gran manera el mes d’agost, especialment els divendres entre les 15 i 21 hores.

“De totes les actuacions que la Policia Nacional ha realitzat el 2018 hem observat que les agressions es donen fonamentalment en els centres d’atenció primària (CAP). No estem parlant de xifres gaire grans, si bé sabem que el sector sanitari, i tot l’àmbit que el desenvolupa, és un grup vulnerable a què nosaltres pretenem donar una especial atenció”, ha asseverat el Comissari General de Seguretat Ciutadana, Juan Carlos Castro.

“Gran problema de salut pública”

A l’acte de presentació del balanç de dades hi han anat representants de les organitzacions de professionals sanitaris, les quals fa diversos anys que realitzen treballs per comptabilitzar el nombre d’agressions que es produeixen durant la feina en l’entorn sanitari.

Per exemple, el president de l’OMC, Serafín Romero, ha informat que des del 2010 ja han registrat 4.000 comunicacions de metges que han informat haver sigut agredits, i 515 d’aquestes es van produir el 2017, xifra que s’estima que serà similar el 2018.

“Aquestes dades són la punta de l’iceberg d’una situació que no està del tot registrada”, adverteixen els experts

“Aquestes dades no deixen de ser la punta de l’icerberg d’una situació que no està del tot registrada. Vivim en un entorn de violència en què denunciem la violència de gènere i escolar, però la que pateixen els professionals sanitaris és una xacra que no entenem que es continuï produint, ja que s’està agredint la persona que t’ajudarà, que et curarà quan es pugui i que t’acompanyarà en els pitjors moments de la teva vida”, ha detallat Romero.

Notícies relacionades

De la mateixa manera s’ha pronunciat el president del president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez Raya, que ha avisat que molts professionals no denuncien les agressions perquè “no entenen” que ser amenaçats a verbalment sigui motiu de denúncia. Per això, ha destacat la importància que tots denunciïn qualsevol tipus d’agressió, ja sigui física o verbal.

“Tot i que sembla que han disminuït les agressions gràcies a la tasca de la Policia Nacional i als60 agents especialitzats que hi ha a tot Espanya, és necessari que arribem a les agressions zero”, ha conclòs el president del Consell General de Col·legis de Dentistes d’Espanya, Óscar Castro.

Temes:

Médicos