DIA MUNDIAL

Experts recomanen als gais vacunar-se contra el virus del papil·loma

També inclouen com a grup de risc persones amb el VIH i dones que han rebut un trasplantament

L'Hospital de la Vall d'Hebron elabora la primera guia internacional de vacunació contra aquesta infecció

zentauroepp28426311 barcelona  barcelones  22 01 2015  sociedad     el departame190304154649

zentauroepp28426311 barcelona barcelones 22 01 2015 sociedad el departame190304154649

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, que ha elaborat la primera Guia internacional de vacunació contra el virus del papil·loma humà, "recomana fortament" als homes homosexuals vacunar-se contra aquest virus.

Els experts que han elaborat la guia també inclouen com a grup de risc persones amb el sistema immunològic debilitat a causa del VIH o aquelles dones que hagin rebut un trasplantament. Aquest document ha sigut presentat aquest dilluns amb motiu del Dia Internacional de Conscienciació sobre el Virus del Papil·loma Humà VPH).

En condicions normals, el 90% de les persones aconsegueixen combatre el virus i eliminar-lo de forma natural; no obstant, en el 10% de casos restants el papil·loma persisteix i, en un 1% dels casos acaba provocant un càncer a la zona afectada, ha explicat una de les creadores de la Guia, la doctora Magda Campins.

Així mateix, el 90% dels tumors provocats pel papil·loma són càncers de coll uterí, també conegut com a cèrvix, per la qual cosa només el pateixen les dones.

La vacuna en nenes

"El papil·loma és un virus que es transmet a través de les relacions sexuals, així que és important posar la vacuna abans que les nenes siguin sexualment actives", ha afirmat Campins.

En aquesta línia, la regulació estatal estableix que només les nenes preadolescents rebran la vacuna a les escoles, llevat que els pares s’hi neguin, escenari que no sol donar-se a Espanya, ja que la taxa de vacunació contra el papil·loma supera el 80%, la qual cosa la doctora ha atribuït a "una gran conscienciació social".

A més, segons ha explicat Campins, "és més fàcil detectar el virus de forma preventiva en dones, ja que en les citologies es pot veure, però en el cas dels homes no n’hi ha, la qual cosa fa impossible detectar-ho precoçment".

Així, les relacions heterosexuals tenen menys perill, ja que si la dona està protegida també ho estarà l’home, però al no vacunar els nens a una edat primerenca no queden protegits els homes que tinguin relacions sexuals amb altres homes.

Homes d’entre 9 i 26 anys

Per aquesta raó, els homes homosexuals entre 9 i 26 anys formen part del grup d’alt risc, juntament amb les persones infectades del VIH entre la mateixa franja d’edat, dones que han rebut un òrgan i supervivents de càncer, entre d’altres.

La recomanació per a homes homosexuals i persones infectades del VIH arriba fins als 26 anys a causa dels pocs estudis que s’han fet en persones d’edats superiors.

No obstant, el doctor de l’hospital de la Vall d’Hebron Xavier Martínez-Gómez ha indicat: "Creiem que les persones majors de 26 anys també es poden beneficiar de la vacuna, però no podem afirmar-ho amb tanta certesa per la falta d’investigació".

Notícies relacionades

Els doctors també han recomanat vacunar-se a aquelles persones que tinguin diverses parelles sexuals, ja que en ocasions hi ha persones que no saben que són portadores del virus.

Campins també ha alertat del creixent nombre de càncers de llengua, boca i faringe causats pel papil·loma i ha explicat que la causa està en les pràctiques sexuals actuals, ja que és molt més freqüent el sexe oral i la gent s’infecta a través de les mucoses a la boca i el coll.