ÈXIT MÈDIC

Operat d'una malaltia cardíaca un nadó de 1.310 grams

La petita María va ser intervinguda d'una ablació del cor a la Unitat d'Arrítmies de Sant Joan de Déu

bebe-un-kilo-efe / periodico

3
Es llegeix en minuts
Agencias

La Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha operat amb èxit un nadó de només 1.310 grams, la pacient més petita del món a ser sotmesa a una ablació cardíaca, ja que tenia fins a 300 pulsacions per minut a l’interior de l’úter matern quan el normal són 150.

La petita María va ser operada amb èxit el dia 4 de gener, després que tots els fàrmacs que s’havien subministrat a la mare estant embarassada i al nadó, una vegada nascuda després que es provoqués el part a causa d’aquesta situació, no donessin resultat i continuava patint una taquicàrdia incessant.

Els doctors Josep Brugada i Georgia Sarquella, de la Unitat d’Arrítmies, han explicat aquest dimarts en una roda de premsa els detalls de l’ablació cardíaca, que va requerir la introducció d’un catèter per la petita vena femoral de la nena, de menys d’un mil·límetre, que van dirigir cap al cor, que feia menys de dos centímetres.

Transcorregut un mes i mig des de l’operació, la tranquil·litat ha tornat a la família de la petita, originària de Saragossa, després que es detectés al nadó la taquicàrdia durant l’embaràs a l’Hospital Miguel Servet de la capital aragonesa.

Gratitud dels pares

La Raquel i l’Alfonso, els pares de la María, han expressat aquest dimarts en la roda de premsa el seu agraïment als professionals dels hospitals Miguel Servet i Sant Joan de Déu que han atès l’embaràs, el part i l’operació de la nena, que s’ha convertit, així en la persona de menor edat a ser intervinguda d’una arrítmia al món.

L’equip mèdic que atenia la mare de la María va detectar durant la vintena setmana de gestació que el fetus patia una taquicàrdia incessant que feia que el seu cor bategués fins a 300 pulsacions per minut quan l’habitual és la meitat o una mica menys, segons ha explicat el doctor Brugada.

Al Miguel Servet van intentar combatre la taquicàrdia subministrant diversos fàrmacs antiarrítmics a la mare, perquè, a través de la placenta, arribessin a la criatura.

Amb el tractament es va aconseguir allargar l’embaràs i retardar el part fins a la setmana 30 de gestació, quan finalment es va provocar el part.

La nena tampoc va respondre als tractaments farmacològics i la insuficiència cardíaca greu que patia "estava posant seriosament en perill la seva vida", segons ha indicat la doctora Sarquella.

Centre de referència

Els metges de Saragossa van derivar llavors la María a l’Hospital Sant Joan de Déu, la una Unitat d’Arrítmies del qual és l’únic centre de referència a Espanya designat pel Ministeri de Sanitat per al tractament de les arrítmies pediàtriques.

En aquesta unitat ha sigut operats en els últims anys 36 nens de menys de deu quilos de pes, i l’any 2003 es va intervenir d’una "situació idèntica" a la de la María l’altre nadó més petit operat d’una ablació cardíaca en aquell moment.

Brugada ha explicat que aquell nadó, de 1.540 grams de pes, és avui un adolescent de 15 anys i 1,75 metres d’alçada que es desenvolupa amb normalitat i "és fantàstic".

Els pares de la María han ressaltat el "gran tracte humà" rebut a Sant Joan de Déu des del primer moment en què la seva filla va ser atesa.

Notícies relacionades

"Cal quedar-se amb la part positiva d’aquesta experiència tan dura que hem viscut", des de l’embaràs, el naixement de la petita el 23 de desembre passat i l’operació a Barcelona, ha explicat la mare amb la veu emocionada però també alegre.

A partir d’ara, la María haurà de passar controls clínics periòdics fins a arribar a l’edat adulta, si bé els doctors han considerat que està curada i que les complicacions tardanes no són probables, atesa l’experiència que tenen dels últims vint anys a la Unitat d’Arrítmies.