PROVA PILOT

La Vall d'Hebron i el MNAC impulsen l'artteràpia

Un projecte comprovarà si l'art ofereix beneficis a dones migrants amb estrès posttraumàtic

Les pacients es desplaçaran a l'interior del museu, on treballaran amb diverses obres d'art

zentauroepp46924863 reportaje salud 11 02 2019  departament de salud i departame190211174319

zentauroepp46924863 reportaje salud 11 02 2019 departament de salud i departame190211174319

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’Hospital de la Vall d’Hebron i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) han aprovat un conveni per col·laborar junts i dur a terme un projecte que explorarà les diferents potencialitats terapèutiques i emocionals de l’art. El projecte pilot, presentat aquest dilluns al MNAC, arrencaràa finals d’abril i constarà de 10 sessions (una per setmana) que duraran dues hores. Hi participaran dones immigrants o refugiades que presenten un trastorn per estrès posttraumàtic i que es troben en situació de vulnerabilitat social.

Les pacients rebran un tractament psicològic dividides endos grupsd’entre 10 i 15 dones cadascun: un el realitzarà a l’hospital i l’altre es traslladarà al MNAC per comprovar si el fet de ser tractades en un ambientno sanitarii aplicant a les sessions de tractament els avantatges de l’art millora la seva qualitat de vida. Encara no hi ha cap evidència científicaque l’artteràpia pugui curar aquestes dones. 

Per a la consellera de Cultura, Laura Borràs, "la cultura és la farmàcia de l’ànima i aquest projecte tindrà un efecte positiu en dones que han patit violència". “Fer cultura és fer més salut", ha asseverat. "El món de la cultura ens aporta una multitud de possibilitats i em fa molta il·lusió que aquest projecte comenci amb dones, una cosa que respon a la nostra voluntat per introduir la perspectiva de gènere en les polítiques de salut", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés. Aquesta iniciativa s’emmarca en un programa transversal que acaba d’aprovar l’Institut Català de la Salut (ICS) que busca aprofitar el valor terapèutic de les diferents disciplines artístiques i culturals.

Presentació aquest dilluns del projecte entre la Vall d’Hebron i el MNAC per impulsar l’artteràpia. / MARTÍ FRADERA

Fer "aflorar sentiments"

Notícies relacionades

Tal com ha explicat el gerent de la Vall d’Hebron, Vicenç Martínez, aquest centre, a més de ser el "més gran" de Catalunya, està "centrat en les persones". Cada dia hi passen unes 45.000. "A l’hospital de vegades és molt difícil fer aflorar els sentiments. Creiem que les obres d’art poden aconseguir-ho. En cada sessió es treballarà amb una de diferent", ha dit per la seva part Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap de Psiquiatria de la Vall d’Hebron, que ha matisat que l’estrès posttraumàtic és una "situació clínica"  que sorgeix després de patir algun "trauma", com ara abusos o agressions sexuals, per exemple, i els símptomes de la qual són "l’ansietat, l’estrès o l’insomni"."L’objectiu  d’aquest projecte –ha dit el doctor– és obtenir més evidències científiques dels beneficis de l’art en la salut i que es puguin oferir de forma pública a les persones que atendrem en un futur".

El projecte conjunt de la Vall d’Hebron i el Museu Nacional es basa en el model 'Stair Therapy', segons el qual, perquè una persona es recuperi d’un trauma, és tan important la regulació emocional com treballar el funcionament interpersonal i incorporar recursos que millorin la percepció d’un mateix. L’art aplicat en un context com el museu pot resultar beneficiós, ja que pot ajudar als pacients amb símptomes d’estrès posttraumàtic a verbalitzar records de les seves experiències passades amb pintures i escultures, reactivar emocions positives, reduir l’ansietat i introduir un element lúdic en la teràpia grupal.