Anar al contingut

RETROCÉS SANITARI

Catalunya ha perdut 1.831 llits d'hospital en 8 anys

El sindicat Metges de Catalunya denuncia que no hi ha «voluntat» de tornar la sanitat a l'estat anterior a les retallades

Europa Press

Catalunya ha perdut 1.831 llits d'hospital en 8 anys

JORDI BARRERAS

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha lamentat que des del 2010 s’han perdut 1.831 llits hospitalaris d’aguts (1.094) i sociosanitaris (737) i que els pressupostos projectats per Salut per a aquest any són un 4,7% menys que a l’inici de la dècada.

Ha advertit sobre els comptes que “no hi ha hagut una voluntat real des del punt de vista de la política de tornar la sanitat a l’estat anterior” de les retallades.

El document que utilitza el Govern per negociar els comptes de 2019 projecta 9.411 milions per a salut, per sota dels 9.875 milions del 2010, quan es va arribar a pressupost més alt per a les arques sanitàries.

Puig ha observat que en aquests anys els preus han anat pujant, i que si es calculés l’increment de l’IPC (del 14,1%), al Pressupost del 2019 li falten 1.856 milions per arribar a una despesa equiparable a la d’abans de la crisi.

Més crònics

Ha assenyalat que durant anys es van reduir els llits hospitalaris d’aguts davant de noves tècniques quirúrgiques ambulatòries que no requerien ingrés, i adduint que aquests llits eren més útils per fer una funció sociosanitària, de curta estada o de convalescència, amb l’envelliment de la població.

“És evident que aquesta teoria no s’ha pogut traslladar a la realitat”: la xarxa d’utilització pública –que suma l’Institut Català de la Salut (ICS) i la xarxa concertada– ha perdut 1.094 llits hospitalaris d’aguts, i ha passat de 14.072 el 2010 a 12.978 el 2018, i, alhora, els llits hospitalaris sociosanitaris s’han reduït en 737.

Aquests llits per a no aguts han passat de 8.991 el 2010 a 8.254 el 2017, malgrat que la necessitat s’ha incrementat, i sense que la pèrdua de llits d’aguts hagi compensat aquest retrocés.

Negociacions

Davant de la proximitat de la convocatòria de vaga del sector públic, Puig ha explicat que estan començant a “tenir contacte amb tots els actors” que consideren que han de participar en la negociació, i després de reunir-se aquesta setmana amb el Servei Català de la Salut (CatSalut), divendres s’han trobat amb les patronals Unió Catalana d’Hospitals (La Unió) i Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC).

En un comunicat, el sindicat ha celebrat el que és la primera trobada de negociació en la concertada, ja que a la vaga de novembre no es va donar cap reunió, tot i que s’ha mostrat caut: “Encara queda molt camí per fer” davant d’una possible desconvocatòria de la vaga.

Les patronals i el sindicat s’han citat a treballar en els punts de negociació i continuar les converses en una reunió de mediació convocada per la Conselleria de Treball aquest dimarts.