PLA ESTRATÈGIC

¿Per què només dos hospitals de Catalunya tractaran el càncer infantil?

La Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu aglutinaran el tractament de tots els casos d'aquesta malaltia

La iniciativa, que s'ha anat implantant gradualment des de fa dècades, és una "tendència a tot Europa"

zentauroepp45882593 esplugues del llobregat 25 10 2017 nuevas instalaciones y ac181113161102

zentauroepp45882593 esplugues del llobregat 25 10 2017 nuevas instalaciones y ac181113161102

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els hospitals Vall d’Hebron de Barcelona i Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat passaran, al llarg d’aquest any, a atendre tots els casos d’Oncologia Pediàtrica de Catalunya. Actualment, a tot el territori, cinc centres assisteixen nens amb càncer: el Parc Taulí de Sabadell, Can Ruti de Badalona, Sant Pau de Barcelona, la Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu. Però aquest any tots els pacients oncopediàtrics (entre 0 i 14 anys) seran derivats a aquests dos centres. Per a alguns ja hi ha data: a partir del febrer, el servei d’Oncologia Pediàtrica del Parc Taulí es traslladarà a la Vall d’Hebron, com va informar ahir EL PERIÓDICO.

"La Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu ja atenien entre el 80% i el 85% dels càncers infantils a Catalunya. Creiem que és positiu avançar en aquesta concentració, perquè tots els recursos –tractaments, experiència, recerca o teràpies innovadores– siguin iguals per a tothom", explica Josep Maria Borràs, responsable del Pla Director d’Oncologia de Catalunya, a aquest diari.

La concentració de l’oncopediatria en aquests dos grans hospitals va començar, "de manera natural", fa anys i culminarà al llarg del 2019. La Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu aglutinaran tots els serveis d’oncologia mèdica, oncohematologia clínica i oncologia radioteràpica. Només l’Hospital de Sant Pau atendrà alguns casos, els que siguin dins de l’Àrea Integral de Salut (AIS) de la dreta de Barcelona. 

Estàndards europeus

Els experts recomanen la concentració en uns quants hospitals (o centres de referència) dels pacients amb malalties rares. El càncer pediàtric ho és. A Catalunya, el volum dels casos de càncer pediàtric es mou entorn dels200 casos nous per any. Un informe del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut del setembre defensa la necessitat de concentrar els serveis d’oncologia pediàtrica per la seva "baixa incidència" i la "necessitat d’alta especialització".

Els estàndards europeus d’atenció a nens amb càncer proposen un nombre mínim de 30 casos nous per any per disposar d’experiència clínica suficient (l’any passat al Parc Taulí, per exemple, es van tractar només 11 nens). Aquests estàndards també recomanen la integració d’un equip multidisciplinari en un hospital que disposi d’aquelles especialitats requerides per a l’atenció del càncer infantil i de l’adolescència.

Els experts assenyalen que la "baixa incidència" d’aquesta malaltia necessita una "alta especialització"

Concentrar l’oncopediatria (així com altres malalties "poc freqüents") en uns quants hospitals de referència és "una tendència a tot Europa", igual com en altres zones d’Espanya, en paraules de Soledad Gallego, cap del Servei d’Oncologia Pediàtrica de la Vall d’Hebron. "El càncer infantil és una malaltia rara que exigeix concentrar esforços per millorar resultats. I des de fa 20 o 30 anys s’està emfatitzant molt en això", explica la doctora.

La Vall d’Hebron atén cada any entre 125 i 130 casos de pacients oncopediàtrics de nou diagnòstic, a qui s’afegeixen els que ja estan en tractament o els que venen d’altres comunitats autònomes a fer assajos clínics. És l’hospital de tot Espanya que més pacients diagnostica i tracta.

Reordenació de l’oncologia especialitzada

A Catalunya, aquesta concentració no es produirà només en l’oncopediatria, sinó també en tots aquells càncers que requereixen una alta especialització. El Servei Català de la Salut (CatSalut) va aprovar fa anys una instrucció sobre la reordenació de l’atenció oncològica d’alta especialització,reordenació  actualitzada fa uns mesos.

Notícies relacionades

Segons aquesta instrucció, la cirurgia i el tractament de càncer d’ovaris, per millorar la supervivència i l’atenció a malaltes, passaran a realitzar-se a només 12 hospitals: el Clínic, Sant Pau, Parc Salut Mar, la Vall d’Hebron, Germans Trias i Pujol, Parc Taulí, Bellvitge, Moisès Broggi, Joan XIII, Sant Joan de Reus, Josep Trueta i Arnau de Vilanova. Actualment, aquest càncer es tracta en 30 centres de tot Catalunya.

Els casos d’oncohematologia clínica; la cirurgia oncològica complexa; els sarcomes; els tumors germinals, neuroendocrins, neurooncològics i rars; el melanoma metastàtic, i les neoplàsies malignes de cap i coll també es concentraran en hospitals de referència.

Temes:

Càncer