SETMANA DE VAGA

El principal escull en la negociació entre els metges i la Generalitat

L'Institut Català de la Salut (ICS) proposa pagar les hores extra dels metges d'atenció primària

Metges de Catalunya respon que aquesta mobilització "no va de diners" i demana un límit de visites

zentauroepp46043754 metges bertran181127113124

zentauroepp46043754 metges bertran181127113124

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Metges de Catalunya (MC), el sindicat majoritari en la sanitat catalana i el principal convocant de la vaga de l’atenció primària que té lloc aquesta setmana, vol que els facultatius tinguin un límit de visites diàries: 28 per metge. MC, a més, demana que el temps de cada visita sigui de 12 minuts. Però l’Institut Català de la Salut (ICS) s’hi nega: proposa al sindicat retribuir econòmicament cada facultatiu per cada visita que estigui fora de la seva quota.

Aquest punt, tan senzill aparentment, és el principal escull pel qual han fracassat els dos intents de negociació entre les dues parts que van tenir lloc diumenge i dilluns. De fet, aquest és el gran obstacle amb què han topat els repetits intents de desconvocar la vaga. No obstant, l’ICS no considera que la reunions fossin un fracàs, perquè, com ha dit el director gerent de l’organisme, Josep Maria Argimon, aquest matí a TV3, "l’objectiu no era evitar la vaga", sinó millorar la primària i, segons ell, s’avança en aquest sentit.

Metges de Catalunya argumenta que "està establert" que tan sols dos terços de la jornada laboral d’un metge estigui destinada a la pràctica assistencial, és a dir, a visitar pacients. La resta (un terç) ha de ser per a la formació i la investigació. "Demanem que això es respecti", diu el sindicat. Actualment, la pressió assistencial és tan alta, que tota la jornada està destinada a l’assistència. L’actualització del coneixement en Medicina, per al qual no hi ha temps, és fonamental.

La contraoferta de l’ICS

L’ICS, per la seva part, argumenta que no és possible limitar a 28 les visites diàries d’un metge. Així, l’organisme proposa reduir la quota de pacients assignats: 1.300 per doctor, com ha explicat Argimon. Reduir aquesta quota suposa rebaixar, alhora, el nombre de visites. Per dur a terme aquesta mesura, segons càlculs de l’ICS, es necessiten 200 metges més en l’atenció primària catalana (segons MC, 920), una cosa a què l’organisme s’ha compromès.

Notícies relacionades

El problema és que, ara com ara, no hi ha aquests 200 metges en cartera. Per afrontar aquesta situació, l’ICS recolza contractar metges residents tot i que tinguin una nacionalitat estrangera, però, malgrat això, no s’assolirien aquests dos centenars de facultatius. Aquesta, en tot cas, seria una mesura a mitjà termini. És per això que l’ICS defensa, com a mesura immediata, que els metges puguin assumir una quota de pacients superior a la que hi ha establerta, i pagar-los, això sí, les hores extra (una cosa que no es feia fins ara).

Per al sindicat de metges, aquesta vaga "no va de diners", per això rebutgen acceptar aquesta proposta. Així ho ha assegurat MC en un tuit aquest mateix dimarts en resposta a l’entrevista d’Argimon. El límit de visites que reclama també és una mesura defensada per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), entitat que en demana un màxim de 25 per dia i metge, cosa que s’aconseguiria amb una "incorporació progressiva de professionals", segons va manifestar aquesta societat mèdica en altres ocasions.

Temes:

Vagues