SANITAT PÚBLICA

Els metges mantenen el pols a Salut després d'un reeixit primer dia de vaga

Les protestes continuen aquest dimarts després d'aconseguir un seguiment del 77% en la jornada inicial de l'aturada

L'aturada continua aquest dimarts perquè no s'ha arribat a cap acord en la negociació de dilluns

rjulve46034947 barcelona 26 11 2018  sociedad   manifestaci n de m dicos de181126190559

rjulve46034947 barcelona 26 11 2018 sociedad manifestaci n de m dicos de181126190559 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Gabriel Ubieto

Èxit total de la primera de les cinc jornades de vaga de l’atenció primària catalana convocada pel sindicat Metges de Catalunya (MC) a què estan cridats 5.700 facultatius dels CAP de l’Institut Català de la Salut  (ICS) i uns 10.000 de la sanitat concertada. Al primer dia d’aturades el seguirà un segon, ja que les negociacions entre les parts no han aconseguit tancar cap preacord en la reunió feta aquesta tarda al Departament de Treball. Després de més de sis hores, les parts han finalitzat una segona mediació sense acord, encallades en les dues reivindicacions troncals d’MC: que l’horari de visita a pacients per part dels facultatius no superi els dos terços de la seva jornada i que aquests tinguin, com a mínim, 12 minuts per visita.

Segons MC, aquest dilluns l’han secundat el 77% de metges de l’ICS i el 74% de la concertada. En paraules del sindicat, la mobilització ha sigut “massiva”El Departament de Treball ha rebaixat el seguiment de la vaga a un 46,7%: fins a les 10.30 hores, sempre segons el Govern, havien fet vaga un total de 1.136 facultatius, 817 estaven exercint els serveis mínims i 585 s’havien desmarcat de les aturades. En el torn de tarda, 825, 626 i 253 respectivament. 

La vaga ha aconseguit buidar els CAPs catalans, amb més incidència a les grans zones urbanes que al llarg del territori. La conselleria de Treball, Afers Socials i Família, en un comunicat, ha xifrat l’afectació en un descens del 55% de les visites als centres d’atenció primària. Mentre a Barcelona ciutat la disminució ha sigut del 62,3%, en altres zones com Terres de l’Ebre (-27,2%) o Alt Pirineu i la Vall d’Aran (-26,6%) ha sigut sensiblement inferior.

Tot i que aquesta vaga és majoritària de metges, s’hi han unit també administratius i infermeres de l’atenció primària catalana que han sigut convocats per CGT amb el recolzament de plataformes com Rebel·lió Primària i el Fòrum Català d’Atenció Primària (Focap). El sindicat d’infermeria Satse s’ha desmarcat de la mobilització, fet que explica que l’estrebada entre aquest col·lectiu no hagi sigut igual de contundent. Però alguns consideren que el que aquesta setmana s’està reivindicant és un problema general de l’atenció primària i per això no han dubtat a unir-s’hi. 

El CAP Drassanes, al Raval de Barcelona, pràcticament buit aquest dilluns el primer dia de vaga. / FERRAN NADEU

El col·lectiu mèdic, segons les xifres d’MC, ha arrasat en la vaga d’aquest dilluns. El seguiment als CAP de l’ICS ha sigut d’un 91% a Barcelona, un 78% a Girona, un 74% a Lleida i un 66% a Tarragona. A la capital catalana, centres d’atenció primària com el Raval Nord o Drassanes eren pràcticament buits a primera hora d’aquest matí. Una treballadora del primer ha explicat a aquest diari que alguns usuaris despistats han acudit al centre, però han hagut de marxar al veure que no hi havia metges.

Manifestació davant l’ICS

I és que molts dels facultatius estaven protestant a la seu de l’ICS, a la Gran Via de les Corts Catalanes amb Balmes, tallant així el trànsit del centre de Barcelona. En aquest punt, a les onze del matí, ha tingut lloc la primera manifestació. Hi han participat unes mil persones aproximadament (metges la majoria, però també algunes infermeres i administratius) per denunciar la falta d’inversió, el dèficit de professionals, la pèrdua de poder adquisitiu, les llargues llistes d’espera i el poc temps per atendre el pacient. La protesta també ha comptat amb la presència i el recolzament de la Marea de Pensionistes.

“El temps s’acaba, vaga, vaga, vaga!”, han cridat els manifestants. “El motiu principal d’aquesta vaga no són els diners, tot i que alguns ho dubtin. El que nosaltres tenim al cap són els nostres pacients. Estem cansats de veure’ls patir per un sistema que els fa esperar setmanes per veure el seu metge d’atenció primària”, ha afirmat Carolina Roser, membre del comitè de vaga d’MC, en la lectura d’un manifest a les portes de l’ICS. “Som professionals molt qualificats, amb coneixements multidisciplinaris i capaços de resoldre el 80% dels problemes de salut de la població”, ha llegit per la seva part Javier O'Farrill, un altre membre del comitè.

Metges d’atenció primària es manifesten a la seu de l’Institut Català de la Salut (ICS). / FERRAN NADEU

A més, en un moment donat, els manifestants han irromput dins de la seu de l’ICS, on han fet sonar encara amb més força les botzines i ha cridat consignes com “Canya, canya, canya, l’ICS ens escanya”, “Dignitat i qualitat, prou precarietat”. Poc després, els manifestants han sortit del recinte i han recorregut la Gran Via i passeig de Gràcia (tallant la circulació al centre de Barcelona) fins a arribar al número 333 del carrer de València, on es troba la seu de la Unió Catalana d’Hospitals (UCH). Allà han llegit un manifest en què han reclamat ser “respectats i tractats” com el que són: “el nucli del sistema”. 

Negociacions per desconvocar

Notícies relacionades

Les negociacions per desconvocar la vaga han encallat per segon dia consecutiu, amb una reunió sense resultats que s’ha allargat fins passada la mitjanit. Tal com li ha confirmat Metges de Catalunya a EL PERIÓDICO, la negociació de diumenge entre el sindicat i el Govern per desconvocar la vaga no va tenir èxit perquè l’ICS “no accepta” limitar el nombre de visites diàries dels metges a 28 (actualment, la sobrecàrrega de treball els porta a tenir una mitjana de 35) i fixació d’un temps mínim amb cada pacient: 12 minuts. En aquest punt, l’ICS ha ofert augmentar els recursos perquè les visites tinguin una durada mitjana –que no mínima– de 12 minuts. 

Manifestació de professionals de la sanitat pública, aquest dilluns al matí. / FERRAN NADEU

Aquest dimarts a les onze del matí hi haurà una altra manifestació, aquesta vegada a la seu de la Conselleria de Salut.

Temes:

Catalunya Vagues