VAGA A L'ATENCIÓ PRIMÀRIA

L'ICS proposa reduir els pacients per metge però no les visites

Metges de Catalunya demana limitar les visites diàries a 28

Salut reconeix la "sobrecàrrega de feina"

zentauroepp46034082 barcelona 26 11 2018 huelga en los cap huelga de m dicos de 181126094056

zentauroepp46034082 barcelona 26 11 2018 huelga en los cap huelga de m dicos de 181126094056 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha reconegut aquest dilluns l’actual "sobrecàrrega" per alsmetges de l’atenció primària, i ha explicat que proposen reduir els pacients assignats a cada metge a 1.300 persones (davant les 1.550 actuals), en lloc de limitar les visites diàries com demana Metges de Catalunya (MC).

En declaracions als mitjans, ha dit que comparteixen els motius pels quals els metges han convocat una vaga aquesta setmana, entre els quals admet una disminució de pressupostos i pèrdua de professionals durant la crisi, però difereixen amb el sindicat sobre el mètode per reduir aquesta càrrega.

Ha rebutjat la petició dels representants de treballadors de limitar a 28 visites diàries: "No es fa enlloc del nostre entorn" i no hi ha cap societat científica, col·legi professional ni grup d’interès que ho demani, segons Argimon.

Ha assegurat que aquesta via de visites reduirial’accessibilitat, per la qual cosa advoquen per limitar a una mitjana de 1.300 les persones assignades a cada treballador, que segons ell serien unes 26 o 27 visites diàries de mitjana: "I si algú està amb una població de 1.400 o 1.450 ha de reconèixer-se aquest increment i retribuir un 10% més".

La xifra variarà segons la situació sociosanitària, el nivell d’edat dels pacients i la morbiditat, ja que fan variar la necessitat d’atenció i el temps que cal dedicar-los.

200 metges més

Argimon s’ha mostrat confiat que arribaran a "un punt de trobada" amb diàleg, en què veu bona predisposició, i ha recordat que provaran de contractar 200 metges més, tot i que veuen dificultat d’arribar-hi.

Notícies relacionades

Davant d’aquesta dificultat es plantegen la possibilitat de contractar metges extracomunitaris formats a Catalunya, com permet un acord de Govern aprovat recentment, la qual cosa "no solucionarà el problema, però sí que el pal·liarà", o bé repartir les persones entre els que vulguin incrementar.

Ha dit que les negociacions continuaran: "Ja hi ha molts punts d’acord, i hem de trobar el punt de trobada", tot i que ha rebutjat avançar als mitjans el punt nou que presentaran a la reunió de la tarda d’aquest dilluns, per plantejar-ho al sindicat abans.