sanitat

Les cinc claus de la vaga dels metges d'atenció primària

Els facultatius denuncien la deficient atenció als pacients i la falta de professionals, entre altres coses

Les urgències de tots els CAP funcionaran amb el 100% de la plantilla, i ginecologia i odontologia amb el 25%

rjulve17239750 barcelona 11 10 2011 asamblea de personal en el hospital de 181122134954

rjulve17239750 barcelona 11 10 2011 asamblea de personal en el hospital de 181122134954 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve / Beatriz Pérez

Aquesta informació es va publicar el dia 25/11/2018. El contingut fa referència a aquesta data.

Uns 5.700 metges de capçalera, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) estan cridats a cinc dies de vaga, entre aquest dilluns 26 de novembre i el pròxim dia 29. L’atur, convocat pel sindicat majoritari Metges de Catalunya, pretén evidenciar l’enuig dels facultatius per la sobrecàrrega de treball, el col·lapse de les consultes i per una millora de la qualitat assistencial. Aquests són els principals motius de queixa dels professionals.

1. Falta d’inversió: El sindicat Metges de Catalunya denuncia que “el pressupost que s’assigna a l’atenció primària no para de minvar des del 2010”. I hi posa xifres: aquesta àrea ha passat de rebre el 18,4% de la quantia de salut de la Generalitat fa vuit anys al 16,9% actual, lluny del 25% que els professionals consideren necessari.

2. Dèficit de professionals: Els metges asseguren que falten professionals en tots els àmbits de la salut que conflueixen en els centres d’atenció primària. Un exemple: consideren que hi ha un dèficit del 30% de facultatius en Pediatria. Per això l’oferta que va fer Salut dimecres passat per intentar frenar la vaga (incorporar 200 metges de família més) sembla insuficient.

3. Pèrdua de poder adquisitiu: Metges de Catalunya també retreu la baixada d’un 30% del poder adquisitiu dels facultatius que treballen en els centres d’atenció primària (CAP). I adverteix del perjudici doble d’aquesta situació: el sou inadequat provoca que molts metges optin per buscar feina en hospitals en lloc de buscar-la en ambulatoris. El gremi vol recuperar les retribucions i condicions de treball retallades el 2010, percebre el pagament del complement de carrera professional des de la seva concessió, sense demores, i fer voluntàries i no obligatòries les guàrdies, entre altres demandes.

Notícies relacionades

4. Llistes d’espera interminables: Les llistes d’espera per obtenir cita en un CAP són molt més llargues de l’aconsellable, només el 33% dels pacients aconsegueix cita en el CAP en menys de cinc dies, i per això la vaga reclamarà l’accés a la consulta ordinària programada en 48 hores, 30 dies de demora màxima per a derivacions preferents i 90 dies màxim per a les ordinàries.

5. Poc temps per atendre el pacient: El sindicat avisa que els professionals estan “esgotats” i que l’estructura organitzativa actual no els permet donar un servei correcte, ja que tampoc es dediquen els minuts necessaris a cada malalt. Segons els seus càlculs, són necessaris 12 minuts per atendre cada persona. També reclamen que cada professional hagi de rebre un límit de 28 visites diàries i fixar una ràtio de 1.300 pacients per metge de família, 1.000 per pediatre i 8.800 per ginecòleg.

Serveis mínims

<span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">El sindicat Metges de Catalunya i l’Institut Català de la Salut (ICS) han acordat una sèrie de serveis mínims per a la vaga de facultatius d’atenció primària.</span>

Temes:

Vagues Médicos