SANITAT PÚBLICA

Salut pagarà els mesuradors de glucosa a diabètics fins als 18 anys

L'ampliació serà efectiva a partir del desembre i donarà cobertura a tots els menors insulinodependents

zentauroepp45286431 reportaje del   salud sobre sensores de tipo flash para medi181113182321

zentauroepp45286431 reportaje del salud sobre sensores de tipo flash para medi181113182321

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La Conselleria de Salut ha anunciat que a partir del desembre ampliarà el finançament delssensors de monitoratge continu de la glucosa per donar cobertura a tots els menors de 18 anys amb diabetis de tipus 1. Aquesta mesura es farà efectiva gràcies al desplegament de la fase 2 del protocol català, un pla d'actuació propi aprovat al gener d'aquest any i que fins ara estava en la fase inicial.

Amb aquest nou pas de la conselleria, Catalunya podrà oferir les mateixes prestacions previstes en la recent resolució del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social en la qual s'anunciava el finançament dels dispositius de tipus ‘flaix’ per a tots els pacients de 4 a 17 anys insulinodependents.

En el cas del desplegament complet del protocol català, a més dels dispositius 'flaix', els pacients podran tenir accés al sensor que més s’adeqüi a l’estat de la seva malaltia. És el cas, per exemple, de models de sensors més avançats com els de tipus continu o que es connecten directament amb les bombes d’insulina.

Accés prioritari

L'accés a aquests dispositius estarà subjecte, com passava fins ara, a les indicacions dels endocrins. En aquestes primeres fases del desplegament del protocol català, la conselleria destaca que es donarà prioritat a la població de risc. És el cas dels pacients més joves (ja que per l'edat podrien tenir problemes a interpretar els símptomes de la seva malaltia), les dones embarassades amb diabetis de tipus 1 i els pacients insulinodependents que presentin hipoglucèmies de forma inadvertida o repetida.

Segons les dades que estudia Salut, entre la fase 1 i la fase 2 del protocol català es donarà cobertura a aproximadament 1.900 nens i 600 adults diabètics diagnosticats a Catalunya. El cost de la implementació del pla ascendiria a uns cinc milions per a les primeres dues fases.

CatSalut informa, a través d'un comunicat de premsa, que per optimitzar el repartiment dels dispositius s’haurà de seguir el procediment ordinari. Els pacients que ho necessitin podran acudir als centres sanitaris del SISCAT en consulta ordinària. En el moment de l’entrega dels dispositius, els pacients rebran una breu formació sobre el seu funcionament i acompanyats dels seus endocrins.

Cobertura universal

L'anunci de la conselleria arriba un dia abans que comencin els actes previstos per al Dia Mundial de la Diabetis, que tenen lloc el 14 de novembre. Per a l'ocasió, les associacions de pacients de l'Estat recorden que, encara que l'anunci del ministeri i més recentment de Salut suposin un important avenç, encara falta molt camí per recórrer. L'objectiu, recorden, és garantir que tots els pacients insulinodependents puguin tenir accés a aquests dispositius, sigui quina sigui l'edat que tinguin.

Notícies relacionades

Segons relaten les famílies dels menors que ja disposen d'aquests sensors, fins a ara costejats per ells mateixos, l'accés als dispositius de monitoratge de la glucosa suposa un abans i un després en la vida dels pacients. Gràcies a aquesta tecnologia, no tan sols és possible mantenir un control més estricte de la malaltia sinó que, a més, es poden evitar els casos més greus d'hipoglucèmia. Un factor clau tant per reduir la despesa sanitària relacionada amb aquestes crisis com per al benestar dels mateixos diabètics.

"Estem molt contents amb l'anunci de la conselleria i esperem que de veritat els sensors arribin a tots els que ho necessitin. Seguirem molt de a prop la implementació de la fase 2 i el que quedava de la fase 1", recorda Rubén Celada, vicepresident de l'Associació de Diabètics de Catalunya (ADC).