TÈCNICA AVANÇADA

Un sistema de rajos X vertical fa radiografies 3D en només 20 segons

El dispositiu funciona gràcies a la tecnologia EOS d'última generació, que ajuda a millorar els diagnòstics

A Espanya només n'hi ha un i es troba a l'Hospital HM Delfos de Barcelona

zentauroepp45678665 barcelona  barcelon s  29 10 2018    suplemento mas salud   181030165624

zentauroepp45678665 barcelona barcelon s 29 10 2018 suplemento mas salud 181030165624 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Un nou sistema de diagnòstic radiològic vertical permet obtenir imatges 3D de cos sencer en una sola exposició i amb una radiació molt inferior als sistemes tradicionals de rajos X. Tot això en tot just 20 segons. N’hi ha un de sol a Espanya i el tél’Hospital HM Delfos (de titularitat privada) de Barcelona. Aquest sistema pioner funciona gràcies al sistema EOS, una tecnologiad’última generació que ajuda els especialistes a fer millors diagnòstics i planificar intervencions quirúrgiques de columna.

"Aquest sistema de diagnòstic radiològic permet obtenir imatges de cos complet en 3D, laterals i frontals, mentre el pacient es troba en posició de càrrega, és a dir, assegut en una cadira transparent als rajos X o dret", diu el neurocirurgià i director de la Unitat de Neurociències de Delfos, Gerardo Conesa, que a més assenyala altres avantatges del sistema EOS. "Irradia menys que els rajos X tradicionals perquè la generació d’imatges és ultraràpida. A més, és més precís en les mesures que una radiografia simple. Permet veure la silueta de l’os, per això és molt útil per a cirurgies complexes de columna". El sistema EOS té taxes de radiació un 50% menors que els rajos X tradicionals.

Aquesta nova eina permet imatges radiològiques en una sola exposició (per això la radiació és menor) i no genera claustrofòbia. Com explica Conesa, en la cirurgia de columna actual és "molt necessari" entendre d’una manera global com s’equilibra, o no, la totalitat de l’esquelet dels pacients. "Hi ha diversos mecanismes compensatoris entre una part de la columna i una altra, o bé de la columna amb la pelvis o amb les extremitats inferiors, una cosa que és molt important comprendre per fer una planificació òptima d’una cirurgia de columna". També passa al revés: dificultats als genolls o malucs poden ocasionar problemes de columna.

Irradia un 85% menys que el TAC

L’alternativa actual a l’EOS és un TAC (tomografia axial computaritzada), però en aquesta última prova el pacient està ajagut, sense carregar el seu propi pes, i la radiació és un 85% més gran. "Les característiques de l’EOS permeten fer un millor diagnòstic, controlar evolutivament un pacient d’una manera més fiable i planificar amb precisió una cirurgia. Proporciona les mesures exactes", assenyala Conesa. A més, el sistema evita que el pacient se sotmeti a diverses radiografies: la imatge del cos complet es genera en uns 20 segons.

El sistema EOS és una tecnologia nouvinguda a Espanya que existeix a França des de fa uns 10 anys. Està especialment indicat per detectar problemes en patologies esquelètiques i articulars, així com per a malalties degeneratives de columna, genoll i maluc, ja que permet obtenir imatges d’alta qualitat en càrrega. L’obtenció d’imatges 3D de cos complet també és, com explica Conesa, "important" per a l’avaluació de moltes altres especialitats més enllà de la cirurgia de columna. Així, aquestes imatges complementen estudis biomecànics i són rellevants en especialitats com la podologia, ortopèdia, traumatologia, reumatologia, rehabilitació, fisioteràpia, osteopatia i neurocirurgia.

Renovació tecnològica

En paral·lel al sistema EOS, l’Hospital HM Delfos ha incorporat a més un nou TAC de 160 corones que obté imatges d’alta qualitat en un temps molt reduït i que permetrà al centre fer més de 24.000 exploracionsl’any. Aquest TAC d’última generació permet una reconstrucció ultraràpida amb funcions en 3D.

El nou TAC de 160 corones de l’Hospital HM Delfos. / DANNY CAMINAL

Notícies relacionades

En paraules del responsable del Servei de Radiologia del centre, Josep Vives, aquest nou TAC, a més d’augmentar el nombre de pacients atesos, compta amb un programari específic que fa que la detecció sigui "més ràpida i més precisa". "El pacient tarda més a vestir-se o desvestir-se que el temps que tarda a fer-se la prova", il·lustra Vives. Segons l’altre radiòleg responsable del servei, José María Argilés, aquest TAC és idoni per a malalts cardiovasculars i per a nens per les seves "baixes" dosis de radiació.

"Les seves funcions 3D permeten una reconstrucció ultraràpida, automàtica i tridimensional d’ossos, pròtesi i de les diferents estructures anatòmiques", assenyalen tots dos. "En els estudis cardíacs, els ‘softwares’ específics que inclou aquest TAC minimitzen la possibilitat de repetir les proves, ja que permeten detectar les arrítmies i determinar la fase cardíaca". En el mateix sentit, aquesta tecnologia permet una clara visualització d’estructures que abans es veien enfosquides per la presènciad’implants metàl·lics.