EN NENS

Salut eleva a 20 els brots d'impetigen en nens en les últimes setmanes

En tot el 2018 han tingut lloc un total de 24 brots, la majoria d'ells (19) en escoles

És una infecció bacteriana localitzada a la pell que no és greu però sí que és molt contagiosa

zentauroepp45578080 19225997   potrait of a sleeping child with red spots on his181024181305

zentauroepp45578080 19225997 potrait of a sleeping child with red spots on his181024181305 / PAVSIE 123RF

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La Conselleria de Salut ha elevat a 20 els brots d’impetigen en nens d’entre 3 i 17 anys de tot Catalunya des de finals de setembre fins aquest dimecres. Ahir n’havia confirmat l’existència de 17, però aquest dimecres a la tarda ha pujat la xifra. A més, segons la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), al llarg d’aquest 2018 han tingut lloc un total de 24 brots d’impetigen. La conselleria recorda que es considera brot quan existeixen dos o més casos que coincideixen en temps i espai. Per tant, a Catalunya, durant les últimes setmanes, hi ha hagut un mínim de 40 casos d’impetigen, sobretot en escoles. 

L’impetigen és una infecció bacteriana superficial i localitzada a la pell. És freqüent en nens d’entre 2 i 5 anys, especialment a l’estiu i a començaments de tardor. No és greu, però sí molt contagiosa. Les seves lesions són semblants a les d’una cremada i es transmet directament de persona a persona. Segons Salut, 19 dels 24 brots que han aparegut aquest any han tingut lloc en escoles. Els altres s’han registrat en l’àmbit familiar (tres brots), en un casal d’estiu (un) i en una institució no sanitària (un).

Notícies relacionades

A més, la major part dels brots notificats aquest 2018 s’han produït a Barcelona (17), tot i que també han aparegut en altres zones com el Vallès Oriental i el Vallès Occidental (dos brots), el Barcelonès Nord i el Maresme (dos), el Barcelonès Sud (un), a Girona (un) i en les Terres de l’Ebre (un brot).

La incidència de l’impetigen augmenta a l’estiu i a començaments de tardor a causa de la calor i la humitat. La infecció es tracta amb antibiòtics, ja sigui per la via oral o amb una pomada. La XVEC recomana, davant de la sospita de tenir impetigen, consultar un metge, extremar les mesures higièniques (per exemple, no compartir tovalloles), tapar les lesions que estiguin descobertes fins que no s’hagi format crosta i, en el cas dels nens infectats, no anar a l’escola fins a 48 hores després d’haver iniciat el tractament.