ASSAIG CLÍNIC

El Clínic aconsegueix que una dona amb menopausa precoç doni a llum

El nadó va néixer a finals d'agost i va ser el primer a venir al món mitjançant una nova tècnica

Els ginecòlegs creuen que aquest procediment obre possibilitats de futur, però cal investigar-ho més

zentauroepp45593060 graf3704  barcelona 24 10 2018   mar a jos  ortega  con su b181024131742

zentauroepp45593060 graf3704 barcelona 24 10 2018 mar a jos ortega con su b181024131742 / Marta Perez

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Un equip de ginecòlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona ha aconseguit que María José, una dona de 32 anys amb menopausa precoç, es quedés embarassada l’any passat. El nadó va néixer a finals d’agost. Es calcula que un 1% de la població femenina té menopausa precoç, percentatge que inclou unes 40.000 dones a Catalunya i 170.000 en el conjunt de l’Espanya menors de 40 anys. Els metges creuen que l’aplicada pel Clínic amb María José és una "tècnica de futur" que obre moltes possibilitats, tot i que encara cal investigar-la més.

L’equip del centre, liderat per Francesc Fàbregues i Francesc Carmona, ha aplicat una tècnica pionera al món que ha permès que dones amb símptomes de menopausa precoç ovulessin. La tècnica, que ha sortit publicada a 'Journal of Ovarian Research', consisteix a tallar un tros de teixit de l’escorça d’un ovari (el còrtex, pròxim als òvuls), fragmentar-lo i tornar a implantar-lo a prop de l’altre ovari, que així es reactiva. En el cas de María José (l’única pacient que, de moment, s’ha quedat embarassada), aquesta va ser fecundada mitjançant un procediment 'in vitro', però els ginecòlegs consideren que l’embaràs espontani amb aquesta tècnica també podria ser possible.

El Clínic ha aplicat aquesta tècnica en 12 pacients més i ha tingut èxit en un 60% dels casos, tot i que de moment es tracta només d’un "assaig clínic". A més, els seus resultats encara no s’han reproduït, una cosa clau per avaluar l’efectivitat de la tècnica. "Encara no tenim experiència per saber en quin perfil de pacients es pot aplicar. En principi, es podria aplicar a totes aquelles dones que tinguin desig reproductiu, però manquem d’experiència per saber quins pacients se’n poden beneficiar", ha insistit aquest dimecres el doctor Fàbregues davant els mitjans de comunicació. D’aquesta manera, de moment es desconeix si aquesta tècnica es pot aplicar en dones amb menopausa natural però, com ha assenyalat Carmona, "aquest assaig clínic obre un camp espectacular".

Reactivacions ovàriques

Les 12 pacients a qui se’ls ha aplicat aquesta tècnica tenien un diagnòstic clínic de menopausa precoç. "Hem aconseguit en elles unes reactivacions ovàriques sis o set mesos després de l’operació, però no tenim dades per saber quant temps estaran actives", ha afegit Fàbregues. L’operació es duu a terme mitjançant una laparoscòpia i es realitza un dia, sense necessitat d’ingrés. "Tinc esperances que estiguem a punt d’aconseguir el següent embaràs", ha afirmat Fàbregues.

La laparoscòpia és una tècnica que permet la visió de la cavitat pelviabdominal amb l’ajuda d’uns dispositius òptics, introduïts a través de petites incisions a la paret abdominal.

El concepte de l’activació del teixit ovàric en pacients amb fallades ovàriques prematures va ser introduït per metges japonesos, que, a més de dues laparoscòpies, aplicaven fàrmacs en la pacient. La novetat de l’assaig del Clínic és que tot aquest procés s’ha fet en una sola intervenció i sense fàrmacs. Així, aquesta tècnica és molt més barata i més àgil que la utilitzada per l’equip de metges japonesos.

El cas de la María José

Notícies relacionades

A María José li van detectar una menopausa precoç amb 30 anys. "Quan vaig deixar de prendre les pastilles anticonceptives per intentar quedar-me embarassada vaig veure que no em venia la regla", ha explicat. Durant dos anys va provar tractaments i fins a cinc tècniques de fecundació, però li deien que aparentment gairebé no tenia òvuls.

Va arribar al Clínic des de la Seguretat Social per provar una donació d’òvuls, però els ginecòlegs li van plantejar aquesta nova tècnica, que encara no estava aprovada. "El tracte que m’havia donat el doctor era excel·lent, així que hi vaig confiar, no hi tenia res a perdre", ha dit. Per fi, l’octubre del 2017 es va sotmetre a la tècnica i a l’agost va donar a llum a la seva filla.