Anar al contingut

POLÈMICA CIENTÍFICA

Guerra contra les pseudociències a la universitat i en l'àmbit mèdic

Les pseudoteràpies encaixen un revés a l'anul·lar-se vuit títols a la Universitat de València

Una associació denuncia 62 metges i reclama més acció al Ministeri de Sanitat

Nacho Herrero

Guerra contra les pseudociències a la universitat i en l'àmbit mèdic

MIGUEL LORENZO

Les pseudociències i les seves pseudoteràpies s’han trobat en els últims temps amb un enemic motivat, diverses associacions privades que han iniciat una batalla pública contra elles i que acaben d’aconseguir la seva primera gran victòria en l’àmbit universitari: l’Associació per protegir el malalt de teràpies pseudocientífiques (Apetp) ha aconseguit que la Universitat de València (UV) retiri vuit títols propis, inclosos diversos màsters.

La medicina regenerativa i antienvelliment, l’acupuntura, la recuperació funcional, la hipnosi eriksoniana i la metodologia DMB (Developmental Behaviour Modelling) ja no tenen lloc a la UV, tot i que expliquen des de l’Apetp que el primer triomf va arribar ja al juliol, quan van tenir una reunió amb els responsables de la institució i els organitzadors del màster en homeopatia van decidir no continuar-hi. "Era l’estrella, feia 10 anys que s’impartia", explica un membre de l’associació i treballador de la UV que prefereix quedar en l’anonimat.

Les universitats espanyoles tenen la possibilitat d’oferir títols propis sense que passin el filtre de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Creditació, que avalua els convencionals. Però aquesta autonomia, denuncien en l’associació, s’ha convertit en un colador de pseudociències i en una font de finançament d’ètica dubtosa. Com a exemple, recorden la famosa càtedra d’homeopatia que durant quatre anys i al 2015 va finançar la multinacional Laboratorios Boiron a la Universitat de Saragossa.

Efecte arrossegament

Recalquen des de l’associació que la Universitat de València “no és la pitjor ni de bon tros”, però sí la que tenen més a l’abast, ja que l’Apetp va néixer a la capital valenciana. A més, al ser una de les més importants d’Espanya confien que les seves resolucions tinguin un efecte arrossegament en altres centres. De fet diuen que estan “orgullosos” del pas que acaba de fer al retirar aquests títols.

Però n’exigeixen més. En un comunicat, la UV recordava que el procés per donar validesa als cursos ara retirats havia sigut el reglamentari i transparent i que incloïa un termini de 20 dies per a al·legacions. I s’aferren a això per demostrar que els “filtres” interns no funcionen. “Nosaltres com a associació no ho podem revisar tot, ha d’arribar ja examinat”, assenyalen. Això sí, prometen continuar sent el flagell d’aquest tipus de cursos. “Fins on ens arribi el temps i els recursos”.

L’altra petició a la UV és un posicionament oficial sobre aquestes pseudociències. En contra, evidentment. Creuen que s’ha d’acudir a la Facultat de Filosofia, ja que és allà on històricament s’ha definit què és ciència i què no ho és.

Queixa contra 62 metges

Però les accions contra les pseudociències no es limiten a l’àmbit universitari. L’Apetp ha presentant una queixa deontològica contra 62 metges, de València i de Madrid, per oferir pseudoteràpies i incomplir, segons la seva opinió, el seu codi ètic. Els identifiquen amb el seu nom i número de col·legiat i admeten que "han sigut 60 i podrien ser el 2.000".

“Hi ha màniga ampla en l’àmbit sanitari, una cosa que no passa en altres sectors, com l’alimentació i l’automoció. Aquí només recordem les pseudoteràpies quan hi ha un mort”, lamenten. L’última vegada va ser el maig del 2017 quan un nen italià va morir després de ser tractat d’una otitis amb homeopatia.

Carta a la ministra

A més, en les últimes setmanes han fet arribar al Ministeri de Sanitat una carta, amb més de 1.000 certificades de l’àmbit sanitari i científic, per acabar amb l’oferta generalitzada de pseudociències en farmàcies i clíniques. “Un producte homeopàtic per sortir al mercat només ha de demostrar que no és tòxic, però no que funciona”, recorden. De fet, expliquen que als Estats Units se n’han retirat molts i s’obliga d’altres a indicar que no són eficaços, sinó simples placebos.

A França, un dels països europeus on més assentada està l’homeopatia, 124 metges van obrir el meló fa uns mesos amb una carta pública a 'Le Figaro' en la qual advertien contra “les promeses fantasioses i l’eficàcia no provada” de les anomenades medicines alternatives i l’homeopatia. La carta, a la qual s’han adherit milers de professionals sanitaris més, carrega contra els “xarlatans” que les recepten incomplint el jurament hipocràtic i el codi deontològic i la “tolerància” de l’administració, a la qual demana que retiri títols a aquells que continuïn receptant-les, que no es reemborsin els diners per a aquests productes i que es retirin els seus estudis dels centres públics.

L’MMS en el punt de mira

L’Apetp té també en el seu punt de mira l’MMS, l’anomenada ‘solució mineral miraculosa’ que en els últims anys ha proliferat com a suposada cura de l’autisme emparada entre d’altres pel polèmic Josep Pàmies i contra la qual al seu dia ja va advertir l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. “No podem estar callats quan diuen a la gent que amb lleixiu industrial es cura l’autisme”, apunta el biòleg Vicente Prieto, president del Cercle Escèptic, una altra de les organitzacions que lluiten contra aquestes falòrnies.

“No hi ha medicina alternativa, només n’hi ha una, que és la que cura”, apunta el científic gallec, que recalca que no hi haurà cap problema a admetre com a medicament un producte homeopàtic quan es demostri que cura. “No volem convèncer ningú, només que la gent s’informi i pensi”, apunta.

Decepció amb les administracions

Prieto assenyala que l’arribada de Carmen Montón al Ministeri de Sanitat va ser una bona notícia per a aquesta lluita i espera que María Luisa Carcedo segueixi aquest camí, però recalca que és “trist” que siguin organitzacions privades les que hagin d’alertar les administracions de cessions d’espais públics o de subvencions per a aquest tipus de pràctiques. I posen com a exemple l’hospital de medicina tradicional xinesa que es va anunciar a Barcelona. “Que mirin com va canviar l’esperança de vida allà quan van entrar les medicines occidentals”, deixa anar.

Cercles com el seu van néixer al seu dia per lluitar contra l’horòscop i l’astrologia. Ara, en l’era d’internet “s’ha entrat en una deriva molt perillosa i hem passat dels fantasmes, els extraterrestres i els vidents a estafes enfocades a les malalties incurables o a l’alimentació”. Un dels seus grans recolzaments són els mitjans, “que s’han conscienciat amb casos dramàtics com els de nens que moren per no estar vacunats”.

Des de l’Apetp asseguren que el problema no és la llei, que no hi ha llimbs legals, sinó la falta d’inspeccions i voluntat per fer-la complir.

El germen: la polèmica mort de Mario Rodríguez

L’origen de l’associació valenciana contra les teràpies pseudocientífiques és la mort el juliol del 2013 del jove Mario Rodríguez. Diagnosticat
de leucèmia sis mesos abans, va retardar el seu segon cicle de quimioteràpia mentre seguia un tractament vitamínic alternatiu dirigit per José Ramón Llorente, presumpte especialista en “medicina naturista i ortomolecular”, i quan el va reprendre ja va ser tard.

El cas va arribar als jutjats i el gener d’aquest any Llorente va ser
absolt perquè “les decisions últimes relatives el tractament, encertades o no, van ser adoptades de manera lliure i conscient pel mateix jove".

El pare del noi, Julián Rodríguez, és un dels impulsors de l’
associació que va néixer de la constatació que “la justícia no protegeix
els incauts”. 

Rodríguez ara està centrat a aconseguir els fons per recórrer davant de l’Audiència Provincial una sentència que assegurava que no es pot avaluar si el retard en el tractament havia provocat la mort i que no semblava que “les pautes alimentàries o compostos o productes vitamínics” que li va prescriure haguessin influït “negativament” en la seva evolució. Això sí, la resolució admetia que dos metges de l’hospital Arnau de Vilanova van haver de fer desistir el noi d’ingerir uns preparats que estan contraindicats amb la quimioteràpia.

La sentència apuntava que no està provat que instés el jove a abandonar la químio i tampoc va condemnar Llorente per intrusisme tot i que a la seva consulta hi havia un cartell amb el lema “Medicina naturista i ortomolecular” –la Conselleria de Sanitat el va obligar a retirar-lo al saber-se el cas–.