Salut mental

Els trastorns psicòtics afecten 1,4 milions de persones a Espanya

Un grup d'experts elabora una guia per millorar la seva detecció primerenca

zentauroepp38344436 depresion suicidio foto  gettyimage david gonzalez180209164352

zentauroepp38344436 depresion suicidio foto gettyimage david gonzalez180209164352

1
Es llegeix en minuts
Efe

A Espanya els trastorns psicòtics afecten el 0,3% de la població, 1,4 milions de persones, i els seus símptomes solen aparèixer abans dels 35 anys, motiu pel qual els experts destaquen la importància de conèixer quina atenció estan rebent els joves amb psicosi i així poder elaborar estratègies futures.

Per això, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora el 10 d’octubre, demà es presenta el Llibre Blanc de la Intervenció Primerenca en Psicosi a Espanya, un document elaborat per conèixer, caracteritzar i difondre els programes d’intervenció primerenca en psicosis que es porten a terme a Espanya.

El llibre ha comptat amb la participació de 37 expertsen Intervenció Primerenca en Psicosi i la col·laboració de societats científiques i associacions de pacients i familiars.

Hi destaca la Societat Espanyola de Psiquiatria (SEP), l’Associació Espanyola de Psiquiatria del Nen i l’Adolescent (AEPNiA) i la Confederació de Salut Mental Espanya, entre d’altres.

Els trastorns psicòtics, recorden els experts que han elaborat l’informe, causen un "gran impacte" personalfamiliar, econòmic i social.

Intervenció primerenca

Els últims estudis apunten que reduir el temps que transcorre entre els primers símptomes i el primer contacte terapèutic, ajuda a obtenir millors resultats clínics, socials i econòmics.

Notícies relacionades

El Llibre Blanc de la Intervenció Primerenca en Psicosi a Espanya també recull l’opinió dels responsables de salut mental de cada una de les comunitats autònomes sobre els programes d’intervenció primerenca en psicosi i les barreres i oportunitats de la seva implantació.

La iniciativa està impulsada pel Moviment REthinking, un projecte multidisciplinari que té com a objectiu replantejar i millorar l’abordatge de l’esquizofrènia i/o la psicosi, en col·laboració amb l’Aliança Otsuka-Lundbeck.