COMISSIÓ PARLAMENTÀRIA

La Generalitat preveu revertir les retallades en la sanitat el 2020

Vergés corregirà la falta de presència d'infermeria i atenció primària en el seu Consell Assessor

undefined44919854 pla curt de la consellera de salut  alba verg s  imatge del 180910133510

undefined44919854 pla curt de la consellera de salut alba verg s imatge del 180910133510 / Gemma Sanchez

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha afirmat que treballen en els Pressupostos 2019 amb una visió plurianual i la previsió d’avançar fins a revertir el 2020 les retallades en la sanitat catalana, però ha al·legat que no poden fer-ho en un any.

Ho ha dit aquest dijous en comissió parlamentària al ser preguntada per l’oposició sobre els comptes que el Govern presentarà pròximament.

"Treballem en una visió plurianual que a l’escenari 2019-2020 puguem estar recuperant allò que injustament ens vam veure obligats a retallar", i ha assegurat que dedicaran a salut tot el que puguin dins de les restriccions que considera que s’imposen amb sostre de dèficit i la regla de despesa.

Ha lamentat que aquests impediments no es troben en comunitats com el País Basc i Navarra. "La solució per no estar sotmesos a això té un nom, i és un projecte polític que alguns compartim", ha afirmat després d’assenyalar que en l’anterior legislatura ja es van començar a revertir les retallades.

Més despesa en salut

La consellera ha previst que Catalunya arribarà aquest any a la despesa sanitària més alta de la seva història, amb un total de 10.420 milions (uns 400 més que l’any anterior), però encara no s’ha pogut recuperar "tot allò en què la crisi va fer estralls".

Per primera vegada en els últims anys se supera la despesa del 2010 abans de les retallades (que va ser de 10.325 milions), però la bretxa entre la inversió necessària i el pressupost del qual es disposa és molt més gran que llavors: 1.544 milions de diferència davant els 450 de llavors, la qual cosa atribueix a un "infrafinançament crònic, que ningú pot negar".

Ha assegurat que provaran de revertir les inequitats socials actuals amb més recursos per a les àrees desfavorides, així com que l’atenció primària surti reforçada "des de les primeres assignacions", a més de solucionar les inequitats territorials, entre altres reptes que van detectar aquest dimecres en el I Fòrum de Diàleg del sector.

Vergés ha apostat per "començar a agafar les regnes reals", i que no siguin només els proveïdors els que s’organitzen. A més, crítiques de diputats sobre el pes pressupostari més gran de l’àmbit hospitalari davant el d’atenció primària, ha dit que estudiaran revertir-lo.

Crítiques "motivades"

També s’ha referit al Consell Assessor que va nomenar recentment, en resposta a diputats de l’oposició que han criticat que no hi ha cap professional de la infermeria ni de l’atenció primària, com també ho van fer actors del sector: "Les crítiques que he pogut rebre respecte a la composició del consell crec que estan motivades, i no em sap greu assumir-ho, i menys me'n sap encara rectificar-ho".

Ha precisat que té altres ens, i que aquestes àrees de salut són presents en comitès de representació i altres línies de treball, mentre que els membres del Consell Assessor "no hi són en representació del títol que tenen", sinó per la seva experiència i bagatge, però que encaixa les crítiques i ho solucionarà.

Notícies relacionades

En la comissió, que Vergés preveu que sigui l’última abans de la seva baixa per maternitat, ha repassat les accions d’aquests primers mesos, així com les desigualtats que veu en la salut a Catalunya i que preveu solucionar, a més de remarcar l’impuls a la visió de gènere que ha iniciat amb mesures com l’actualització al protocol d’embarassades i el nou model d’atenció a endometriosi.

També ha constatat que l’Institut Català de la Salut (ICS) ha convocat el 20% de les places previstes en el pla laboral per reduir la temporalitat, i les entitats que no són de l’ICS ho han fet en el 26%, amb la qual cosa han passat a ser fixes 851 persones en total.

Temes:

Alba Vergés