A ITÀLIA

Un nen trasplantat canvia d'escola a Itàlia perquè els seus companys no estan vacunats

El menor de 8 anys, que va patir leucèmia, està sense defenses i un simple refredat pot comportar-li riscos

"Aquesta situació no és digna d'un país civilitzat", clama la comunitat mèdica italiana

zentauroepp40232045 barcelona ciutat meridiana escola bressol guarderia aqueduct180518122724

zentauroepp40232045 barcelona ciutat meridiana escola bressol guarderia aqueduct180518122724 / Nuria Puentes

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Un nen de vuit anys trasplantat de medul·la òssia ha hagut d’abandonar recentment la seva escola a la regió del Véneto, en Italia, perquè part dels seus companys de classe estaven sense vacunar. Aquesta història va ser publicada fa uns dies pel diari 'Corriere della Sera' i és un clar exemple dels perills que comporta el moviment antivacunes, que ha guanyat força a Itàlia en els últims anys. La família d’aquest menor només ha accedit a explicar la història a la premsa mantenint l’anonimat del nen, del pediatre i fins i tot de la ciutat italiana on es desenvolupen els fets.

El petit Thomas (nom fictici) va ser diagnosticat fa un any de leucèmia mielògena aguda. La seva germana, dos anys més gran que ell, li va donar la medul·la que va salvar la seva vida. El petit, explica el pediatre que el va tractar, està bé actualment, tot i que ha d’utilitzar una màscara facial perquè la quimioteràpia i el trasplantament han reduït les seves defenses al mínim.

Però aquest any el nen ha topat amb una altra (i inesperada) dificultat: No pot tornar a l’escola perquè en una classe hi ha cinc nens no vacunats. En l’altra, n’hi ha tres. No hi ha alternativa per al Thomas en aquesta escola. "Quan el meu col·lega em va explicar el cas del seu pacient, vaig pensar que aquesta situació no és digna d’un país civilitzat. Hi ha persones que creuen que les vacunes són nocives, però els qui de veritat en paguen les conseqüències són els nens que han passat per una quimioteràpia. Ara Thomas haurà de buscar una classe d’estudiants vacunats, potser a quilòmetres de distància de casa seva", explica Oriana Maschio, cirurgiana especialitzada en cardiologia, al diari italià.

Els fills dels antivacunes són un "greu problema"

Un altre metge, Giuseppe Basso, director d’una clínica oncològica pediàtrica de Pàdua, afirma que els fills dels antivacunes són un "greu problema" per als seus pacients, que es troben "totalment indefensos" perquè un trasplantament de medul·la òssia esborra la 'memòria vacunal’ de les persones. N’hi ha prou que els nens malalts entrin en contacte amb un simple refredat perquè hi hagi riscos. "El mateix podria passar en una classe on els nens no vacunats comprometen la immunitat de grup", diu.

Notícies relacionades

De moment, els pares del Thomas estan buscant una solució per a la qual, segons el seu pediatre, "hi ha temps". Però els fets fan pensar. "Cada vegada que veig el Thomas em diu que no pot esperar per asseure’s en una taula al costat dels seus amics. Simplement vol la seva vida, la vida de qualsevol nen de la seva edat. Però alguns, per temors absurds, li stan negant", conclou el metge.

A Itàlia, el moviment antivacunes està fins i tot recolzat per membres del govern. La ministra de Sanitat, Giulia Grillo, del Moviment 5 Estrelles, ha considerat en diferents ocasions que les vacunes "no han de ser obligatòries". "no han de ser obligatòries". Itàlia ha posposat recentment la normativa que obligava els pares a certificar que havien vacunat els nens abans que ingressessin en guarderies i escoles infantils.