MALALTIA BENIGNA

Salut presenta un model per agilitar el diagnòstic d'endometriosi, que afecta el 10% de les dones

Garantirà l'atenció integral de les que tenen aquesta malaltia tan "invisibilitzada i estigmatitzada"

La malaltia neix quan el teixit endometrial de l'úter creix en òrgans propers, cosa que produeix forts dolors

undefined18693570 ideas menstruacion170512105912

undefined18693570 ideas menstruacion170512105912

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La Conselleria de Salut ha presentat aquest dilluns el model d’atenció a l’endometriosi, dirigit a millorar l’atenció de dones que pateixen aquesta malaltia, que afectauna de cada 10 dones en edat fèrtil (entre 150.000 i 300.000 a Catalunya). L’endometriosi és una de les malalties ginecològiques benignes més freqüents i, en paraules de la consellera Alba Vergés, és un exemple de "malaltia invisibilitzada i estigmatitzada". 

Apareix quan el teixit endometrial, que revesteix la part interna de l’úter i que té com a funció la implantació de l’embrió, creix en òrgans propers, com els ovaris o el recte. Genera dolors a la pelvis i l’abdomen, que són especialment intensos després de la menstruació o les relaciones sexuals, així com menstruacions abundants i malestar emocional. El fet que el dolor pelvià sigui el seu principal símptoma fa que, sovint, aquesta malaltia es confongui amb la menstruació.

"Fins ara tardem una mitjana de vuit anys a diagnosticar l’endometriosi. És un temps excessiu per accedir al tractament adequat", ha explicat Vergés en roda de premsa. La consellera ha afegit que aquest nou model d’atenció és un exemple d’introducció de la perspectiva de gènere en les polítiques de salut, principal compromís del seu mandat. Els objectius d’aquest model, que conté un protocol clinicoassistencial, és donar visibilitat a les pacients amb aquesta malaltia, millorar l’accés a un diagnòstic més ràpid i abordar la malaltia de manera integral al llarg dels diferents nivells assistencials.

El model busca millorar el grau de sospita d’endometriosi i facilitar un diagnòstic precoç en l’àmbit del’atenció primària. També garanteix l’atenció integral i integrada de les dones. La Conselleria de Salut vol promoure una investigació epidemiològica per millorar la qualitat de l’atenció amb diagnòstics menys invasius i més precoços, així com tractaments més efectius.

"Malaltia crònica"

Com ha relatat Francesc Carmona, cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, "l’endometriosi és una malaltia crònica que afecta només les dones i que es produeix quan l’endometri [mucosa que recobreix l’interior de l’úter] apareix en un lloc que no és l’habitual, com la pelvis, els ovaris; fins i tot al fetge o el pulmó". Malgrat tot, ha assenyalat aquest metge, és una malaltia benigna. "No és un càncer. Però, de vegades, és més difícil operar un cas d’endometriosi que un càncer ginecològic", ha dit.

Notícies relacionades

Normalment, quan no hi ha embaràs, el cos elimina les cèl·lules de l’endometri en forma de menstruació, però quan creixen fora del lloc habitual no es poden eliminar.L’esterilitat  en dones que pateixen endometriosi pot arribar a xifresd’entre el 30% i el 50%.

Una quarta part de les dones que pateixen endometriosi ho fan de manera greu. El símptoma principal és el dolor, que en ocasions es converteix en crònic i comporta una pèrdua de qualitat de vida de les pacients. El nou model d’atenció a aquesta malaltia que ha presentat Salut (el qual s’anirà implantant progressivament) garanteix que l’endometriosi pugui ser correctament diagnosticada en l’atenció primària i defineix, a més, els circuits de derivació dins dels CAP i hospitals. Per als casos més greus la conselleria preveu que hi hagi hospitals de referència d’alta complexitat.