biografia d'èxit

PERFIL | Josep Baselga, una eminència contra el càncer ara qüestionada

El centre mèdic que dirigia fins avui és tota una referència contra la malaltia i ha tractat, entre d'altres, Tito Vilanova i el fill de Lecquio

rjulve45025557 el doctor josep baselga  el 25 d octubre del 2016  dia que v180914125158

rjulve45025557 el doctor josep baselga el 25 d octubre del 2016 dia que v180914125158 / Arxiu ACN

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve

"El càncer és l’emperador de totes les malalties", va sentenciar Josep Baselga (Barcelona, 1956) durant la cerimònia d’entrega del premi Catalunya, guardó que va rebre el 2016 en mans del llavors president, Carles Puigdemont. Aquell reconeixement, que posat en plata estava dotat amb 80.000 euros i una escultura d’Antoni Tàpies, el va compartir amb altres prestigiosíssims investigadors, Manel Esteller i Joan Massagué. En la trajectòria de Baselga no constava llavors ni una màcula (pública), era tot un referent en la lluita per "donar l’escac i mat" al càncer; ara la seva professionalitat trontolla després d’admetre que va ocultar pagaments milionaris de farmacèutiques.

Acorralat per les revelacions de 'The New York Times' (per exemple, que no va fer públic el cobrament de tres milions per part de Roche, de la qual va defensar assajos clínics rebutjats per col·legues seus), Baselga ha dimitit com a director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, un centre capdavanter a nivell mundial i on s’han tractat nombroses personalitats. El fill d’Alejandro Lecquio i Ana Obregón, Álex Lecquio, va ser un dels pacients. També ho va ser l’exentrenador del Barça Tito Vilanova, que va compaginar aquest seguiment amb el que es feia al’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. En aquest últim equipament, precisament, Baselga va ser un dels fundadors de l’Institut d’Oncologia, un altre referent a nivell mundial.

La Clau de Barcelona

Notícies relacionades

Entre Catalunya i els Estats Units i durant més de tres dècades aquest investigador ha anat compaginant els seus treballs, pels quals ha rebut una trentena de premis i reconeixements, des de laClau de Barcelona fins al premi anual de la Societat Europea de Medicina Oncològica. El 2015 i el 2016 va presidir, a més, l’Associació Americana per a la Investigació del Càncer, i molts dels seus 450 articles científics són gairebé d’obligada lectura per als especialistes del sector. Sobretot, els referents al càncer de mama, l’àrea en què Baselga ha aconseguit apreciables avenços amb l’impuls de medicaments i tractaments moleculars al marge de la quimioteràpia que han fet un gir en el tractament de la malaltia.

"¿Un investigador que no aconsegueix fons per finançar els seus experiments ja és un investigador ineficaç?", li va preguntar la periodista Àngels Gallardo en una entrevista a EL PERIÓDICO. "No ho sé. És un investigador que no podrà sobreviure. El científic és responsable de buscar finançament per al que fa. El sistema d’investigació actual t’obliga a ser capaç de trobar com fer els teus estudis. Aquesta és la regla del joc", va respondre Baselga.