PRÀCTICA POC ÈTICA

Baselga va ometre en articles els seus vincles amb farmacèutiques

L'investigador del càncer va rebre diners com a consultor d'empreses i partició en startups

icoy36373762 badelga  comin161121172915

icoy36373762 badelga comin161121172915 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

El director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, l’espanyol José Baselga, no va fer públic que havia rebut milions de dòlars en pagaments de farmacèutiques en els últims anys en dotzenes d’articles d’investigació, segons publica The New York Times.

En col·laboració amb ProPublica, una organització de periodisme d’investigació sense ànim de lucre, el diari revela una mala praxi de Baselga a l’hora de publicar els seus articles científics a prestigioses publicacions com The New England Journal of Medicine i The Lancet.

Baselga, figura destacada en la lluita contra el càncer, és el director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center i ha tingut funcions assessores amb Roche i Bristol-Myers Squibb, entre altres corporacions. Ha participat també en startups que proven teràpies contra el càncer i ha exercit un paper clau en el desenvolupament de fàrmacs que van revolucionar els tractaments contra el càncer de mama.

Segons la investigació de The New York Times i ProPublica, Baselga no hauria seguit les regles de divulgació financera establertes per l’Associació Nord-Americana per a la Investigació del Càncer quan era el seu president. També va ometre els pagaments que va rebre de companyies relacionades amb la investigació del càncer als seus articles publicats a la revista del grup, Cancer Discovery. Alhora era un dels dos editors en cap de la revista.

Consultoria

Segons el reportatge, Baselga va fer el 2017 un gir positiu en els resultats de dos assajos clínics patrocinats per Roche que molts d’altres van considerar decepcions, sense revelar la seva relació amb l’empresa. Des de 2014, havia rebut més de 3 milions de dòlars de Roche en honoraris de consultoria i per la seva participació en una companyia. 

Baselga no va negar les seves relacions amb almenys una dotzena d’aquestes companyies i, quan li va contactar The New York Times, va afirmar que les omissions no van ser intencionades.

L’investigador va ressaltar que gran part del seu treball en la indústria era públicament conegut, tot i que es va negar a proporcionar xifres de pagament de la seva participació en algunes noves empreses de biotecnologia. “Reconec que hi ha hagut inconsistències, però això és el que és”, va dir, tot i que va matisar: “No és que no apreciï la importància”.

Investigació mèdica i indústria

Les extenses relacions corporatives del doctor Baselga -i el seu freqüent oblit en divulgar-les- il·lustren el permeables que són les fronteres entre la investigació acadèmica i la indústria, i com les revistes mèdiques i les societats professionals encarregades de vigilar-les imposen els requisits d’informació.

Notícies relacionades

Baselga, premi Catalunya, es va comprometre a corregir en 17 articles els seus informes de conflicte d’interessos, inclosos The New England Journal of Medicine, The Lancet i la publicació que edita, Cancer Discovery.

“Vaig passar la meva carrera cuidant pacients amb càncer i portant noves teràpies a la clínica amb l’objectiu d’allargar i salvar vides”, va dir Baselga, que va comentar que “tot i que he sigut inconsistent amb les revelacions i reconec aquest fet, això és molt lluny de comprometre les meves responsabilitats com a metge, científic i líder clínic”.