El CatSalut estudia incloure dades d''app' i braçalets en l'historial mèdic

Llançarà abans que acabi l'any una 'app' pròpia que permetrà demanar cita i veure llistes d'espera

smartphone-2454611 1920

smartphone-2454611 1920

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’espai personal de la plataforma digital del Servei Català de la Salut (CatSalut) ‘La meva salut’ estudia incorporar dades d’aplicacions mòbil sobre hàbits saludables, així com mesuraments de constants vitals i mobilitat amb braçalets i ‘smartphones’, per posar-les a disposició del metge, en una prova pilot a centres d’atenció primària (CAP) del Baix Llobregat (Barcelona).

El coordinador general de Tecnologies de la Informació i Comunicació del Sistema de Salut, Pol Pérez, ha explicat a Europa Press que estan estudiant aquesta possibilitat perquè “té força implicacions”, i en aquest primer pilot s’ha explorat més la interfície tecnològica que l’ús mèdic, que seria un segon pas.

Pérez ha previst que, abans que acabi aquest any, l’espai tindrà una ‘app’ mòbil pròpia en què estigui disponible la informació de ‘La meva salut’, que actualment pot consultar-se al web i permet demanar cita, veure llistes d’espera i demanar el document de voluntats anticipades.

Actua com una “porta d’entrada” virtual que està vinculada, en part, a la història clínica, ja que hi busca informació al no tenir una base de dades pròpia, ha detallat.

L’espai inclou un apartat en què el ciutadà pot fer aportacions, en què podria pujar-se aquest tipus de dades, per exemple referents a l’alimentació, l’exercici, la presa de medicació i la freqüència cardíaca, una informació assistencial i de diagnòstic que requerirà la validació del professional i el compliment de la normativa de protecció de dades.

Exemples d’‘apps’

La prova no detecta encara la fiabilitat de les aplicacions (aquesta es faria en un testeig futur), sinó el funcionament del circuit, perquè interaccionen diverses plataformes entre si: una ‘app’ prescrita pel professional sanitari des de l’estació clínica de treball apareix a l’espai de l’usuari.

Aquest registra la informació en una base de dades, que alhora ha de veure un professional, i que permetrà detectar els hàbits del pacient i si es dona una descompensació.

Notícies relacionades

Entre les aplicacions que s’han valorat se’n troba una que aporta consells i seguiment a pacients amb insuficiència cardíaca, una altra per controlar la mobilitat i hàbits saludables en pacients sedentaris i una més que permet a persones amb problemes d’addicció a la beguda monitorar-ne la presa, mostrant la quantitat d’alcohol ingerida.