Més de 400.000 usuaris

Preocupació per l'escassetat d'un medicament habitual per a les arrítmies

La Societat Espanyola de Cardiologia recomana "calma" als pacients que prenen Apocard

apocard

apocard

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Societat Espanyola de Cardiologia Societat Espanyola de Cardiologiarecomana "calma" als pacients que prenen Apocard, un dels fàrmacs més utilitzats per al tractament de la fibril·lació auricular (FA), que pren entre el 30 i el 40% d’aquests pacients, després que farmàcies de diverses províncies espanyoles s’han trobat amb falta de subministrament d’aquest fàrmac.

En concret, la pàgina web del’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), recull que hi ha manca de subministrament d’aquest fàrmac, el principi actiu del qual és l’acetat de flecaïnida, en la següent forma de presentació: 'Apocard 100 mg comprimits, 60 comprimits’.

No obstant, segons aquest organisme, que depèn del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, no hi ha problemes en el subministrament del fàrmac en la seva altra forma de presentació: 'Apocard 100 mg comprimits, 30 comprimits’.

Més de 400.000 afectats

El doctor José María Guerra Ramos, president de la Secció d’Electrofisiologia i Arrítmies de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) assegura que "entre el 30 i el 40% dels pacients amb FA prenen Apocard al nostre país", per la qual cosa la falta d’aquest fàrmac a les farmàcies podria afectar més de 453.000 persones.

Davant d’aquesta situació, l’expert assegura que "no disposar del medicament en la major part dels pacients constitueix una urgència". Per això, recomana als afectats que acudeixin al cardiòleg perquè els ofereixin una alternativa adequada. Apocard és el nom comercial més comú de la flecaïnida, però hi ha disponibles altres medicaments amb el mateix principi actiu i per a la mateixa via d’administració.

El doctor Guerra recorda, així mateix, que "en el cas que es produïssin faltes en el subministrament dels genèrics, hi ha una alternativa a la flecaïnida; de la mateixa família i amb un efecte similar". Es tracta del fàrmac Rythmonorn (propafenona).

Evitar els excitants

Així mateix, considera important no perdre la calma i continuar amb la resta de mesures habituals recomanades prèviament pels seus cardiòlegs, entre les quals destaquen evitar el consum d’excitants, així com totes aquelles circumstàncies que els pacients associïn a la recurrència de l’arrítmia.

Notícies relacionades

La FA ocorre per la pèrdua del ritme normal de les aurícules, que comencen a bategar de manera caòtica i donen lloc a un pols irregular i normalment ràpid. "Si no es tracta produeix símptomes en forma de disminució de la capacitat d’esforç, falta d’aire, cansament, i poden arribar a conduir, fins i tot, a l’apariciód’insuficiència cardíaca", explica del doctor Guerra.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any 2017 hi havia a Espanya 25,7 milions d’espanyols més grans de 40 anys, per la qual cosa la FA afectaria un total de 1.133.600 espanyols d’aquesta edat.