INVESTIGADORS DE L'HOSPITAL DEL MAR

Identificada una peça clau que frena el creixement del càncer de còlon i recte

Un estudi publicat a 'Nature communications' demostra que inhibir la proteïna Jagged 1 evita la proliferació d'aquests tumors

De moment és només un assaig preclínic, però els investigadors creuen que es tracta d'una important teràpia per a pacients amb càncer colorectal

fcasals44520179 barcelona 02 08 2018 joan albanell cancer de colon180802163432

fcasals44520179 barcelona 02 08 2018 joan albanell cancer de colon180802163432 / JOSEP CANO

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Inhibir la proteïna Jagged 1 (que té un paper essencial en les cèl·lules canceroses) en ratolins evita el creixement delstumors de còlon i de recte. I, a més, aquest abordatge de la malaltia permetria eliminar tumors ja existents. Així ho posa de manifest un estudi acabat de publicar a ‘Nature communications’ i liderat pel Grup de Recerca de Mecanismes Moleculars del Càncer i de les Cèl·lules Mare de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

Els investigadors han treballat amb tumors de pacients que s’han implantat en ratolins per analitzar la funció d’aquesta proteïna en la proliferació de les cèl·lules canceroses. “La proteïna Notch actua com a via de senyalització en el desenvolupament de les cèl·lules. Aquesta via és important perquè actua en la majoria de tumors. Fins ara, quan inhibíem Notch amb tractament farmacològic, es produïa un dany a l’intestí. Nosaltres ara hem fet el tractament amb anticossos que bloquegen Jagged 1 només a tumors, no a l’intestí”, explica Lluís Espinosa, director de l’estudi i membre del Ciber de Càncer (Ciberonc).

En el cas dels tumors de còlon i recte, l’activació d’aquesta via de senyalització (Notch) actua afavorint-ne la proliferació i creixement. El que els investigadors de l’Hospital del Mar han descobert ara és que en els tumors intestinals dels ratolins hi falta una altra proteïna, Fringe, cosa que comporta que Jagged 1 sigui essencial per a l’activació de Notch. “El fet que Fringe sigui present a les cèl·lules normals de l’intestí representa una important oportunitat terapèutica per tractar els pacients amb càncer colorectal”, diu Espinosa. 

L’eficàcia antitumoral de la inhibició de Jagged 1 ja s’ha provat en tumors de ratolí i en un petit nombre de tumors humans. “És un pas molt important –certifica Espinosa. Notch és clau per al creixement dels tumors. I segurament arran d’això, altres estudiaran altres tumors que depenguin de Jagged 1”. 

Actualment, els pacients amb càncer colorectal són tractats amb una quimioteràpia inespecífica i amb cirurgia. Des de fa alguns anys, els anticossos contra l’EGFR (el receptor del factor de creixement) és una opció terapèutica més dirigida però, no obstant, en un 40% dels casos aquest tractament no està indicat. 

Per això, si l’últim descobriment de l’IMIM funcionés, aquesta seria una important teràpia específica alternativa per a pacients amb càncer colorectal.

Pronòstic

L’estudi també ha permès demostrar que els nivells de la proteïna Jagged 1 en els pacients amb càncer colorectal és un indicador del seu pronòstic. En el cas de nivells alts, empitjora de forma dràstica. Els investigadors creuen que aquesta via de tractament de la malaltia és molt prometedora i ja hi ha diverses empreses farmacèutiques que treballen amb anticossos específics per inhibir Jagged 1. Tot i així, matisen que el treball publicat avui a ‘Nature communications’ és un assaig preclínic i no és traslladable encara al tractament amb pacients.

Notícies relacionades

El càncer de còlon i recte és el més habitual a Catalunya: cada any n’hi ha més de 6.000 casos nous. És la segona causa de mort per càncer. El de còlon té una freqüència similar en homes i dones, mentre que el de recte és més freqüent en homes.

El 2017, 6.201 catalans van ser diagnosticats d’aquest tipus de càncer i 2.700 d’aquests van morir. A tot Espanya, el nombre de pacients diagnosticats va superar els 34.000: va ser el càncer més prevalent. No obstant, la mortalitat s’ha reduït en un 5,3% en homes i en un 6,7% en dones des del 2012, gràcies als programes de detecció precoç.