A L'HOSPITAL SANT JOAN DE REUS

Tanca un dels quatre acceleradors per tractar el càncer de Tarragona

Estarà fora de servei durant l'estiu, la qual cosa reduirà en un 25% l'assistència en radioteràpia a la província

Els oncòlegs consideren aquesta mesura "una bogeria sense precedents" perquè "el càncer no fa vacances"

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un dels quatre acceleradors lineals per altractament del càncer dels quals disposa Tarragona, situat a l’Hospital Sant Joan de Reus, està fora de servei durant l’estiu.

El tancament de l’accelerador lineal d’aquest hospital fins al 30 de setembre redueix en un 25 % l’assistència en radioteràpia que s’ofereix a la província i suposa, segons el president de la Sociedad Española de Oncología Radioterápica (SEOR), Carlos Ferrer, "una bogeria" ja que "el càncer no fa vacances".

L’Hospital de Sant Joan de Reus, centre de referència en oncologia de la província, emmarca el tancament de l’accelerador, fet efectiu dilluns passat dia 16, en la reorganització pròpia de l’estiu i assegura que els acceleradors restants assumiran els pacients afectats.

Tarragona només disposa de quatre equips de radioteràpia per a una població de 800.000 habitants i dos d’ells funcionen en un torn, per la qual cosa ja incompleixen les recomanacions mínimes de la SEOR.

Ferrer ha assenyalat que no sap "com es pot permetre" aquesta situació, que "manca de sentit comú" ja que "no té explicació que deixin tota la província de Tarragona amb només tres acceleradors".

"Mesura sense precedents"

El president de la SEOR ha assegurat que no li consten precedents a Espanya d’una mesura d’aquest tipus, que segons el seu parer "incrementarà les llistes d’espera i tindrà un impacte negatiu en la qualitat i resultats dels tractaments, al fer més evident el dèficit d’equips existents."

Segons Ferrer, "no existeixen elements" que "justifiquin el tancament de la unitat", una mesura que "pot perjudicar seriosament la qualitat i els resultats dels tractaments oncològics" a la província.

Malgrat que el 60-70% dels pacients amb càncer reben radioteràpia, a Espanya "hi ha un dèficit de 70 acceleradors lineals per complir les recomanacions de la Unió Europea".

Notícies relacionades

Les recomanacions europees mínimes són de set unitats de tractament per cada milió d’habitants. A Espanya són 5,4 i tan sols Navarra compleix aquestes recomanacions, ha explicat Ferrer.

Aquesta situació es produeix malgrat la donació de l’empresari Amancio Ortega per reforçar el parc, tot i que no va arribar a cobrir tot el dèficit, "a causa del’obsolescència  del parc tecnològic radioteràpic", ha destacat el president de SEOR.

Temes:

Reus Hospitals