A TRAVÉS DE TWITTER

Un metge denuncia la mort d'una dona amb càncer que va seguir una pseudociència

La pacient, que havia renunciat a la químio, va acudir a l'hospital Doctor Trueta de Girona amb el pit podrit

La Conselleria de Salut investiga el cas i demana apostar sempre per «tractaments amb base científica»

atlas-20180720-un-onclogo-muestra-en-twitter-el-fatal-error-de-tratar-un-cncer-de-mama-con-medicina-alternativa- / periodico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’oncòleg de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i metge a l’Hospital Universitari Doctor Trueta de Girona, Joaquim Bosch-Barrera, ha denunciat a través del seu compte de Twitter la mort d’una dona jove que, tot i que tenia un càncer de mama, va renunciar a la quimioteràpia, la cirurgia i la radioteràpia i va optar per entregar-se als consells d’un curandero. La Conselleria de Salut ha anunciat aquest divendres que ha obert una investigació al terapeuta.

La dona, que tenia un tumor agressiu, va acudir al desembre a urgències d’aquest hospital per febre. El doctor Bosch, que estava de guàrdia, la va atendre. La pacient tenia càncer de mama i estava en “tractament” amb teràpies alternatives, segons explica el metge a la xarxa social. “¿I el terapeuta alternatiu què et diu del tumor?”, li va preguntar llavors l’oncòleg. “Diu que si surt cap a fora és bo perquè significa que s’està oxigenant”, li va respondre la dona.

Bosch va penjar una foto al seu Twitter (que després va retirar per la seva duresa) en què es podia veure el pit completament infectat i podrit. La dona, que havia acudit a urgències al desembre, va morir fa un parell de setmanes a causa d’una metàstasi.

En diverses ocasions aquest metge ha utilitzat el seu Twitter per denunciar les pseudociències i les teràpies alternatives. “Els pacients que es creuen les pseudociències no són estúpids, estan desesperats i són una presa fàcil per als d’aquests entabanadors. Molts s’acaben adonant de l’engany, però massa tard, quan ja els han robat els diners i la salut”. Pel “bé dels pacients”, Bosch-Barrera crida a “no restar passius” davant dels “estafadors que especulen amb el bé més preuat: la salut”. “Si no actuem, es creixen. No podem continuar permetent aquest engany”.

Resposta de Salut

D’altra banda, la Conselleria de Salut de la Generalitat ha anunciat que investiga el cas, del qual ha obert un expedient informatiu, un procediment que pot acabar en sanció, han explicat a Europa Press fonts del departament.

Notícies relacionades

Després d’obrir l’expedient a través de la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària, la Conselleria ha recordat la necessitatd’apostar sempre per “tractaments validats i amb base científica”, i que les teràpies complementàries o alternatives no poden substituir mai un tractament validat.

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va emetre aquest dijous un document de posició sobre les teràpies complementàries, en què defensa que “no poden ocupar mai un paper principal ni exclusiu en el maneig de cap patologia” i rebutja les alternatives per la seva negació de la medicina i la pèrdua d’oportunitat de tractament que generen als malalts.