A la recerca de tractaments

L'hospital de Sant Pau inicia un assaig per tractar l'alzheimer

L'estudi aplica per primera vegada a Espanya la medicina nuclear

eeeeeee

eeeeeee / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unitat de Memòria del Servei de Neurologia i el Servei de Medicina Nuclear del’hospital de Sant Pau de Barcelona de Sant Pau de Barcelonahan iniciat un assaig que aplica per primera vegada a Espanya la medicina nuclear per detectar la proteïna tau, principal responsable de la mort neuronal, al cervell de persones amb alzheimer i demència frontotemporal.

En l’estudi, en fase I, els metges administren als pacients un traçador radioactiu PET (Tomografia per Emissió de Positrons) que detecta la proteïna tau i els cúmuls anormals al cervell dels pacients.

L’estudi, finançat per la Fundació BBVA i l’Institut de Salut Carlos III, parteix de la base que tant la demència frontotemporal com l’alzheimer comparteixen acumulacions anormals de la proteïna tau a l’interior de les neurones, la qual cosa provoca la mort d’aquestes cèl·lules.

Fins ara només es podien utilitzar a Espanya traçadors PET per trobar la proteïna amiloide per diagnosticar la malaltia d’alzheimer, ja que l’ús dels diferents traçadors PET per detectar la proteïna tau no estaven autoritzats.

Anticossos tau

Segons els investigadors, el nou traçador de PET per localitzar la proteïna tau pot ser d’utilitat sobretot en la demència frontotemporal, ja que en la meitat dels casos aquesta patologia es deu a un cúmul d’aquesta proteïna.

El traçador PET també pot ajudar en els casos d’alzheimer, ja que els dipòsits de proteïna tau acompanyen els dipòsits de proteïna amiloide.

Els investigadors han assenyalat que en la malaltia d’alzheimer el paper de la proteïna tau és cada vegada més important, ja que hi ha diversos assajos clínics que investiguen diferents maneres d’eliminar-la del cervell amb anticossos antitau.

Notícies relacionades

La Unitat de Memòria del Sant Pau té dos assajos amb anticossos antitau per a persones amb alzheimer lleu, i en un es detecta la proteïna a través d’un traçador radioactiu per a PET.

Els investigadors confien que els estudis amb tractaments antitau poden donar lloc a nous tractaments per a l’alzheimer els pròxims anys.

Temes:

Alzheimer