estudi pioner

L'Hospital del Mar assaja l'estimulació cerebral profunda per tractar l'anorèxia nerviosa

Aquesta fórmula consisteix a inserir uns elèctrodes en zones profundes del cervell

L'anorèxia nerviosa és la malaltia mental amb més mortalitat i morbiditat.

simulacio3d cast / periodico

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’estimulació cerebral profunda podria ser una tècnica eficaç per tractar persones amb anorèxia nerviosa. Un nou assaig del’Hospital del Mar, en el qual de moment han participat només quatre pacients, obre la possibilitat d’utilitzar en un futur aquesta fórmula que consisteix a inserir uns elèctrodes en zones profundes del cervell. Els quatre pacients que han utilitzat aquesta tècnica s’estan recuperant sense complicacions per la cirurgia ni per l’estimulació cerebral. La resposta al tractament és variable depenent de cada un d’ells, tot i que en tots els casos, "satisfactòria".

Un exemple d’èxit és eld’Elisabet Valladares,  que pateix anorèxia nerviosa des dels 14 anys. "Després de l’operació, començo a ser feliç. Feia 12 anys que m’alimentava només de líquids. Hi va haver un moment en què vaig decidir deixar-me anar...", ha relatat Valladares visiblement emocionada. En els últims dos mesos i mig s’ha engreixat tres quilos. Els pacients seleccionats per a aquest assaig són tots malalts de llarga trajectòria, amb més de 10 anys d’evolució i en els quals els tractaments convencionals han fracassat .

Dos elèctrodes

Com ha explicat Glòria Villalba, metge adjunta del Servei Mancomunat de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, "els punts del cervell en els quals es col·loquen els dos elèctrodes no estimulen la gana, sinó que milloren el funcionament dels circuits cerebrals que controlen l’estat anímic, l’ansietat i el mecanisme de motivació i recompensa". Com a conseqüència, es guanya pes. 

Notícies relacionades

Així, aquest assaig "pioner" a Europa tracta els símptomes de l’anorèxia, no els cura. Amb aquesta tècnica ja s’han tractat altres malalties mentals com la depressió o l’esquizofrènia. Víctor Pérez, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar, calcula que en uns dos o tres anys aquest nou tractament de l’anorèxia nerviosa estarà introduït en la sanitat.

L’anorèxia nerviosa és la malaltia mental amb més mortalitat i morbiditat. El 30% dels casos es converteixen en crònics i no responen a cap tractament i els malalts presenten una alta taxa de suïcidis. L’anorèxia és la tercera malaltia més prevalent entre els adolescents: afecta 1 de cada 100 joves d’entre 13 i 18 anys, sobretot dones.