Canvi de protocol

Cesàries més amables a Vall d'Hebron

Normalment, quan el bebè neix per cesària, la mare no és la primera persona que el pot agafar en braços, i a partir d'ara sí

cesarea

cesarea

2
Es llegeix en minuts

L’hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha començat a oferir una intervenció més humanitzada a les embarassades que necessiten una cesària, com poder tenir el bebè al seu pit immediatament després de néixer, que la primera veu que senti el nen sigui la seva o que el seu acompanyant talli el cordó umbilical.

Segons ha explicat la cap d’Obstetrícia i Ginecologia de Vall d’Hebron, Elena Carreras, es tracta d’una "cesària provincle que afavoreix que la dona estableixi un millor vincle amb el seu fill des del mateix moment del part".

La doctora ha especificat que aquest tipus de "cesària provincle" es fa sempre garantint la seguretat de la mare i del bebè i pretén "oferir a les dones més protagonisme perquè visquin el part de la manera més idònia per a elles i sentin que poden establir un bon vincle amb els seus fills des del naixement".

"Quan una dona té el seu fill per cesària,l’equip mèdic agafa més protagonisme en el part. Com que una cesària és una intervenció quirúrgica, els professionals volen estar segurs que tot anirà bé", ha assenyalat la ginecòloga.

Viure-ho d’una manera especial

Normalment, quan el bebè neix per cesària, se li fan moltes proves i la mare no és la primera persona que el pot agafar en braços i, sovint, l’acompanyant no pot assistir al part.

"Aquests factors –segons Carreras–, fan que la mare no visqui el seu part com una situació especial i única per recordar tota la vida".

"El factor més important en una cesària és la seguretat, perquè les que fem a Vall d’Hebron sempre es practiquen per un motiu mèdic que afecta la mare o la criatura. No es realitzen cesàries de manera gratuïta", ha recalcat Carreras.

L’hospital, segons la ginecòloga, garanteix en aquest tipus de cesària provincle "al 100% la seguretat de la mare i el bebè, però ofereix molt més marge a la mare perquè prengui decisions molt importants sobre un moment tan especial".

Disfrutar del moment

Així, els professionals plantegen la possibilitat que la dona decideixi si vol veure la sortida del bebè, si vol ser ella la que acabi de treure el bebè, si el vol tenir sobre el seu pit immediatament i quant temps, si vol que el seu acompanyant talli el cordó umbilical, si vol una llum tènue o una música especial, o si vol que els professionals estiguin callats quan neixi el bebè perquè la primera veu que escolti sigui la de la mare.

"Vall d’Hebron és un centre pioner a Espanya a oferir un escenari del part per cesària en què la família es pot divertir del naixement del bebè", ha resumit Carreras.

Notícies relacionades

La doctora també ha assenyalat que, a més, el sensor que avalua la freqüència cardíaca en la mare no es col·loca al pit, sinó a l’esquena, i el pulsòmetre no es col·loca a la mà, sinó al peu, per facilitar que la mare pugui agafar el seu fill i tenir-lo pell amb pell.

Segons Carreras, existeixen estudis internacionals que "demostren que aquest tipus de cesària provincle no és menys segura. No hi ha més risc de sagnia, infeccions o altres tipus de complicacions, i en canvi les mares se senten molt millor ateses i disfruten del seu part".