AVENÇ MÈDIC

Èxit en les primeres proves d'una vacuna contra la sida

Els investigadors anuncien que la vacuna ha provocat una reacció immunitària efectiva contra el VIH en les 393 persones en què s'ha testat

Vacunació en un centre assistencial de Barcelona.

Vacunació en un centre assistencial de Barcelona. / ARCHIVO / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Un equip d’investigadors ha anunciat aquest dissabte un encoratjador progrés en la lluita contra la sida: la vacuna experimental contra el VIH vacuna VIH ha provocat una reacció immunitària en humans i micos rhesus.

L’estudi, publicat dissabte a la revista ‘The Lancet' (llegiu-lo aquí) mostra el resultat d’una prova feta en 393 adults, que no presentaven el virus, d’entre 18 i 50 anys, a diversos països africans, Tailàndia i els EUA. A aquestes persones, la vacuna els va provocar una resposta del sistema immunitari contra diverses soques del virus VIH.

Els participants en l’estudi van rebre quatre dosis de la vacuna durant 48 setmanes. Hi va haver set tipus de combinacions de fàrmacs més un placebo que van ser administrats a tots els participants.

La vacuna va resultar, a més, ser segura, encara que alguns participants en l’assaig van patir trastorns lleus com ara dolor abdominal, diarrees, marejos i mal d’esquena.

Crida a la prudència

El desenvolupament d’aquesta vacuna potencial està prou avançat com per llançar una primera prova amb 2.600 dones a l’Àfrica Austral. “Aquests resultats representen una etapa important, però aconseguir una resposta immune al VIH no significa que protegeixi completament els humans del virus”, ha recalcat el director de l’estudi, el viròleg Dan Barouch, en una comunicat a la revista ‘The Lancet’.

No obstant, ha advertit que no hi ha cap garantia que les pròximes proves siguin també positives. “Hem de ser prudents”, ha declarat a l’agència AFP. Els científics també van realitzar un assaig paral·lel amb 72 micos rhesus, a qui se’ls va provar per a la síndrome d’immunodeficiència humà-simi que pateixen. Les proves també van mostrar bons resultats –dos de cada tres simis resistien al virus– però no els va protegir completament de la infecció.

Fins ara, en 35 anys de lluita contra el VIH s’han provat quatre possibles vacunes en adults i només una va aconseguir reduir la càrrega viral un 31% dels portadors a Tailàndia, cosa que es va considerar un percentatge molt baix.

Uns 37 milions de persones al món viuen amb el VIH i cada any hi ha 1,8 milions de nous contagis.

Notícies relacionades

El fàrmac Ad26/Ad26 plus gp1,40 ha estat fins ara el producte més eficient per prevenir el virus. “Segurament no és la vacuna definitiva, però pot ser un avenç fenomenal”, va dir el francès Jean-Daniel Lelièvre, de l’Institut d’Investigació de Vacunes. “En el millor dels casos” aquestes investigacions produiran una vacuna administrable d’aquí a “gairebé 10 anys”.

Si els assajos que es vagin fent demostren que la vacuna continua sent eficaç, els investigadors podrien plantejar-se llançar-la al mercat no abans de deu anys.

Temes:

Vacunes Sida