Prevenció

Sanitat retira més d'un centenar de medicaments contra la hipertensió

Són fàrmacs amb el principi actiu valsartan que contenen una impuresa que pot produir càncer

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat ha ordenat la retirada de més d’un centenar de medicaments que contenen el principi actiu valsartan, receptats per controlar la hipertensió, però adverteix els usuaris que no deixin el seu tractament sense que el metge els hi substitueixi per un altrePodeu consultar aquí la llista dels fàrmacs afectats.

Segons han informat a Efe fonts de Sanitat, "és molt important" que els afectats no interrompin el seu tractament de cop sense informar el metge.

La retirada i alerta d’aquests medicaments s’ha dut a terme per "prevenció" després de detectar-hi "N-Nitrosodimetilamina (NDMA)" una impuresa que pot produir càncer, segons l’Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC) del’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Els medicaments afectats, tots, en forma de comprimits, han sigut distribuïts per les farmacèutiques i laboratoris Kern Pharma, Alter, Cinfa, Normon, Pensa Pharma, Sandoz, Almus, Aurovitas Spain, Combix, Ranbaxy, Stada, Qualigen, Ratiopharm, Tarbis, Tecnimede Espanya, Tedec-Meiji Farma.

I afecten els lots fabricats a la Xina, segons explica a la seva webl’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS).

L’alerta, que es deu a un defecte de qualitat, ha tingut lloc en múltiples països europeus i de la resta del món.

En el cas d’Espanya afecta diverses presentacions de medicaments fabricats per Zhejing Huahai Pharmaceutical Co., que inclouen valsartan.

L’Agència Espanyola del Medicament informa que, després de rebre la corresponent investigació, s’ha procedit a ordenar la retirada dels medicaments afectats.

La impuresa "probablement carcinogènica" s’ha generat com a conseqüència d’un canvi en el procés de fabricació del valsartan autoritzat per l’EDQM (per les seves sigles en anglès), la Direcció Europea de la Qualitat dels Medicaments i dels Serveis Sanitaris del Consell d’Europa.

Substituir, no suspendre, la medicació

El valsartan és un principi actiu que s’utilitza per tractar la hipertensió arterial i que es troba disponible sol o en combinació amb altres principis actius.

Les autoritats sanitàries recomanen als pacients que no interrompin el tractament de cop i que vagin al metge perquè els hi substitueixi per un altre amb la mateixa composició.

Notícies relacionades

Als metges els aconsella revisar els tractaments en curs i canviar els que presentin aquest problema.

I als farmacèutics els insta que, si es troben amb una prescripció d’un dels fàrmacs afectats, informin el pacient de la situació i li indiquin que no deixi el tractament i que vagi al metge.

Temes:

Medicaments