La donant va ser una filla del pacient

Un trasplantament d'excrements a Sagunt salva un pacient amb una infecció greu

Es transfereixen al malalt després de tractar-les i homogeneïtzar-les per restaurar els bacteris anòmals de la flora intestinal

hospital-de-sagunto-generalitat-valenciana

hospital-de-sagunto-generalitat-valenciana

2
Es llegeix en minuts

Un equip mèdic multidisciplinari d’especialistes de digestiu, medicina interna i microbiologia del’Hospital de Sagunt (València) ha aconseguit salvar la vida d’un pacient de 70 anys amb la nova tècnica del trasplantament d’excrements. És la segona vegada que s’aplica aquesta tècnica a la Comunitat Valenciana.

El malalt presentava una infecció greu provocada pel bacteri Clostridium difficile i refractària a tots els antibiòtics disponibles. Es tracta d’una infecció "cada vegada més comuna i més agressiva" a causa del’ús "massiu i descontrolat" d’antibiòtics per part de la població, segons ha informat la Generalitat Valenciana en un comunicat. El gerent del Departament, José Luis Chover, s’ha mostrat "molt satisfet" d’aquesta intervenció, en què es va utilitzar una mostra d’excrements de la filla del pacient. "És la segona vegada que s’aplica aquesta tècnica a la Comunitat Valenciana", he explicat Chover.

Xavier Cortés, el doctor que va dirigir l’equip que va dur a terme la intervenció, ha explicat que el pacient presentava un quadre mèdic greu després del fracàs de totes les teràpies antibiòtiques disponibles per la seva infecció intestinal. "En veure la situació del pacient, decidim contactar amb el doctor López San Román, metge de l’Hospital Ramón i Cajal i un referent a nivell internacional en aquesta tècnica", ha assenyalat l’especialista en Digestiu i Endoscòpies.

D’alta a les 48 hores

La intervenció va ser ràpida i, a les 48 hores, el pacient ja havia rebut l’alta. El trasplantament d’excrements consisteix a transferir les del donant, prèviament tractades i homogeneïtzades, al malalt, a fi de restaurar els bacteris anòmals de la seva flora intestinal. Es transfereixen per sonda nasogàstrica o durant la realització d’una colonoscòpia. En aquest cas, es va optar per la segona opció.

Notícies relacionades

Segons el doctor Cortés, l’eficàcia de la tècnica rau en què la infusió de milions de bacteris d’una flora microbiana normal "poden generar el desplaçament i la destrucció d’aquest bacteri agressiu (Clostridium difficile), amb taxes d’eficàcia superiors al 90% i sense significatius efectes adversos". "Ben aviat -ha afegit-, serà una eina terapèutica que utilitzin tots els centres hospitalaris, a causa de les resistències a antibiòtics que es produeixen". La utilització d’aquest tipus de fàrmacs "de manera desmesurada" acaba amb la destrucció de la microbiota intestinal, ha afirmat Cortés, per a qui "en aquest context un bacteri molt agressiu com el Clostridium difficile pot créixer al seu aire i ocasionar un desenllaç fatal".

La tècnica ja s’ha anat aplicant en alguns centres de Madrid i Catalunya, i el març passat la va aplicar, per primera vegada en la Comunitat Valenciana, l’Hospital Universitari de La Ribera, a Alzira (València). La receptora va ser una dona de mitjana edat que presentava un quadre de diarrees recurrents produïdes pel bacteri i que també havia fracassat prèviament el tractament amb antibiòtics.