Tres hospitals culminen una cadena de tres trasplantaments encreuats de ronyó

Professionals de centres mèdics de Barcelona, Sevilla i Salamanca han participat en la intervenció

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Professionals de tres hospitals de Sevilla, Barcelona i Salamanca han participat amb èxit en una cadena de tres trasplantaments encreuats de ronyó a partir de donants vius. La intervenció, que requereix una “gran coordinació” entre els equips de trasplantaments separats per milers de quilòmetres al país, s’ha realitzat de manera simultània.

El trasplantament renal encreuat es basa en l’intercanvi de donants vius de ronyó entre dos o més parelles. L’objectiu és oferir a pacients amb insuficiència renal crònica la possibilitat de rebre un empelt de donant viu, gràcies a la generositat de la parella o familiar, tot i que siguin incompatibles. 

En aquests casos, s’introdueix la informació en una base de dades del’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), en què hi ha altres parelles en aquesta situació. Un sistema informàtic analitza la possible compatibilitat encreuada entre els donants i els receptors de les diferents parelles.

Si, finalment, hi ha compatibilitat encreuada entre diferents parelles, es desenvolupa l’intercanvi de donants vius entre receptors en un complicat procés logístic i organitzatiu en què participen equips de diferents hospitals, coordinats per l’ONT. D’aquesta manera es garanteix el desig de donar un ronyó i que el familiar pugui rebre un trasplantament, tot i que no es tracti d’una donació renal directa.

186 trasplantaments fins a finals de l’any passat

A finals de l’any passat, s’havien realitzat a Espanya un total de 186 trasplantaments encreuats. El 2017 dos hospitals andalusos van participar en aquest tipus d’activitat: el Regional de Màlaga i el Puerta del Mar de Cadis.

Els trasplantaments renals de donant viu constitueixen en l’actualitat la millor opció de tractament renal substitutiu per a pacients amb malaltia renal crònica. Sobretot, quan dins de l’àmbit familiar és habitual la compatibilitat entre donant i receptor.

Tanmateix, en ocasions es presenten incompatibilitats, com el grup sanguini o anticossos preformats, que impedeixen la donació directa entre els familiars o les persones de l’entorn proper al pacient.

Notícies relacionades

En aquests casos, és quan el procés de donació encreuada permet l’intercanvi d’un ronyó entre dos o més parelles de donants i receptors, de manera que cada receptor rebi un òrgan compatible i sa que l’ajudi a superar el problema de salut.

Segons ha precisat l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla a través d’un comunicat, tant el pacient trasplantat al seu centre mèdic com la persona que ha donat el ronyó es troben en bon estat de salut i evolucionen favorablement de la intervenció.