Investigació

Trobat el vincle entre la marihuana i l'esquizofrènia

El descobriment obre vies per prevenir, dissenyar fàrmacs i millorar les teràpies

Un fumador consumeix cànnabis a l’interior del Club La Maca, a Barcelona.

Un fumador consumeix cànnabis a l’interior del Club La Maca, a Barcelona. / CARLOS MONTANYÉS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una investigació de la Universitat del País Basc UPV/EHU i del Cibersam de l’Institut Carles III ha identificat, per primera vegada, els mecanismes a escala molecular implicats enl’increment del risc de desenvolupar esquizofrènia que es produeix després delconsum de marihuana.

En concret, l’equip d’investigadors ha descobert les alteracions que es produeixen a les neurones de l’escorça cerebral de ratolins tractats crònicament amb THC, el principal compost psicoactiu del cànnabis.

Aquesta investigació, que ha estat publicada a la revista 'Neuropsychopharmacology', obre vies per generar estratègies de prevenció, així com dissenyar fàrmacs i teràpies que millorin la vida de les persones amb esquizofrènia, segons ha informat aquest dimecres l’UPV/EHU.

Adolescència

En la investigació s’han analitzat els cervells de ratolins als quals se’ls va començar a administrar THC de manera crònica durant una edat crítica per al desenvolupament del seu cervell que a les persones correspon amb l’adolescència.

En l’estudi de l’escorça cerebral d’aquests ratolins, els investigadors han detectat alteracions en el receptor de serotonina 2A, que és el principal responsable que es produeixin les al·lucinacions característiques de la psicosi i l’esquizofrènia.

En concret, l’equip d’investigació ha trobat que aquest receptor proal·lucinogen veu incrementada la seva funcionalitat després del tractament crònic amb cànnabis, i, a més, ha descrit la via per la qual es produeix aquesta hiperfuncionalitat.

"La descripció d’aquesta hiperactivitat del receptor de serotonina 2A, detectada per primera vegada a nivell molecular al cervell, és el primer pas per investigar en altres camps", explica la doctora Leyre Urigüen, directora del projecte.

Nous fàrmacs

Així mateix, la investigadora assegura que "l’objectiu final és, d’una banda, identificar l’existència de canvis moleculars similars en persones que consumin cànnabis per poder relacionar-los amb el risc de desenvolupament de psicosi o esquizofrènia i, de l’altra, generar nous fàrmacs que millorin la simptomatologia dels pacients amb esquizofrènia".

Notícies relacionades

Per fer aquest estudi, els investigadors van utilitzar tècniques de comportament animal i, després, van quantificar proteïnes i receptors. Les primeres van mostrar que els ratolins que havien estat tractats amb cànnabis durant l’"adolescència" presentaven una predisposició més gran a desenvolupar comportaments psicòtics.

En un següent pas, l’equip d’investigació va marcar i va estudiar el receptor de serotonina 2A i va identificar la via de senyalització a través de la qual podria existir un increment en el risc de patir comportaments psicòtics.

Temes:

Cànnabis