solidaritat

James Harrison, el donant de sang màgica, es retira després de salvar 2,4 milions de nadons

Aquest australià de 81 anys i que ha donat sang més de 1.100 vegades té una sang queconté uns anticossos essencials per elaborar la vacuna anti-D

zentauroepp43354129 james harrison  de 81 a os  hizo su  ltima donaci n sangu ne180516110028

zentauroepp43354129 james harrison de 81 a os hizo su ltima donaci n sangu ne180516110028

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

James Harrison ha salvat la vida a 2,4 milions de nadons i podria continuar augmentant la xifra, però li ha arribat el moment de retirar-se. Aquest australià de 81 anys és conegut al país com ‘l’home del braç d’or’. I és el mínim que es mereix: ha donat sang una vegada cada dues setmanes des de fa 60 anys, cosa que suma més de 1.100 extraccions, però és que a sobre la seva sang conté uns anticossos molt poc comuns, que són imprescindibles per elaborar la vacuna anti-D, clau per combatre la malaltia de Rhesus.

Només 160 persones a Austràlia tenen aquest tipus de sang, i cap no s’ha solidaritzat tant com Harrison. A ell el va marcar molt un accident que va tenir quan tenia 14 anys, i per culpa del qual li van haver de fer moltes transfusions de sang de desconeguts. Més de 13 litres va necessitar després d’una complicada operació a la paret toràcica. Agraït, va decidir que ell aportaria el seu gra de sorra a l’arribar a l’edat adulta.

Però, ¿per què es retira? No perquè vulgui, sinó perquè la llei australiana fixa la seva edat com a límit legal per continuar donant sang. La Creu Roja Australiana li ha dedicat nombrosos agraïments i el 1999 va rebre la medalla de l’orde d’Austràlia "pel seu increïble i continu suport al servei de sang i al programa anti-D".

Notícies relacionades

"Espero que sigui un record que algú bati, perquè significarà que estan dedicats a la causa," va afirmar Harrison després de la seva última donació, al Centre de Donacions de Sang de l’Ajuntament de Sydney. "Doneu-me la culpa per l’augment de població. Jo continuaria fent-ho si em deixessin", va fer broma.

"Doneu-me la culpa per l’augment de població. Jo continuaria fent-ho si em deixessin"

James Harrison

Donant de sang

Segons càlculs de la Creu Roja, el 17% de les embarassades australianes necessiten la vacuna anti-D perquè els seus fills no neixin amb problemes sanguinis i un alt risc de mortalitat. Només un reduït grup de 160 persones contenen en el seu plasma els anticossos necessaris per elaborar aquesta vacuna. D’acord amb la hipòtesi dels investigadors, Harrison els ‘va fabricar’ arran d’aquelles transfusions que va rebre de gent anònima quan era adolescent. Ja ha tornat el favor amb escreix.