Dia mundial de la malaltia

Fibromiàlgia: una mort "a foc lent" per a tres milions d'espanyols

Aquesta malaltia es pot traduir en més de 30 símptomes diferents, entre els quals els més invalidants són el dolor i la fatiga crònica

zentauroepp16071999 barcelona 26 05 2011   salut  el doctor jordi carbonell abel180518113426

zentauroepp16071999 barcelona 26 05 2011 salut el doctor jordi carbonell abel180518113426 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Efe

La presidenta del’Associació de Fibromiàlgia AfibromLuisa Fernanda Panadero Gómez, afirma que aquesta malaltia "invisible" és una mort "a foc lent" per als gairebé tres milions de persones que la pateixen a Espanya.

"La fibromiàlgia no es veu, es pateix", ha assenyala Panadero en un article publicat aquest divendres, amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica aquest dissabte, 12 de maig, en el qual indica que aquesta malaltia "és una realitat que continua creixent, que no entén de classes socials, nivell cultural, edat, ni punt cardinal".

"La fibromiàlgia ha passat de ser un problema sanitari a ser un problema social. Afecta un 5,4 % de la població, i un 92,7 % són dones en risc d’exclusió social", adverteix Panadero.

Fatiga crònica

La presidenta d’Afibrom explica que "lluny de ser psicològica, com molts s’han entossudit a fer creure," és una malaltia "neuroimmune", de manera que compromet tot l’organisme i es pot traduir en més de 30 símptomes diferents, entre els quals els més invalidants són el dolor i la fatiga crònica.

Notícies relacionades

"La fibromiàlgia és una malaltia crònica i invalidant de causa desconeguda i sense tractament eficaç", reafirma Panadero, per demanar la fi de l’estigmatització dels qui la pateixen, acusats sistemàticament de "mentiders, rondinaires, neuròtics, depressius, estafadors, victimistes..."

Segons el seu parer, "el fet que s’hagi negat durant tant temps la realitat d’aquesta dura malaltia ha causat un mal físic i moral irreparable en molts afectats", mentre que –agrega– "en l’àmbit sanitari s’ha abusat de la polimedicació" i s’han creat "persones farmacodependents".

Temes:

Fibromiàlgia