Avenç mèdic

Disponible una nova teràpia per a pacients de mieloma múltiple trasplantats

És la primera i única teràpia de manteniment que retarda la progressió de la malaltia

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Ministeri de Sanitat ha acordat ja el finançament d’una nova indicació per a pacients amb mieloma múltiplemieloma múltiple candidats a un trasplantament, que suposa la primera i única teràpia de manteniment que retarda la progressió de la malaltia i pot augmentar la supervivència global en més de dos anys.

A Espanya, cada any es diagnostiquen uns 2.000 nous casos de mieloma múltiple, que representen un 1% de tots els nous diagnòstics de càncer i un 10% dels hematològics.

"És un càncer de la medul·la òssia, que és la factoria que tenim per produir les cèl·lules de la sang. Quan la cèl·lula plasmàtica comença a créixer de manera desordenada, produeix grans quantitats d’una proteïna que segrega unes substàncies que afavoreixen la destrucció de l’os".

Així ha explicat aquest dilluns en roda de premsa aquesta malaltia el doctor Jesús San Miguel, director mèdic de la Clínica Universitat de Navarra, que ha precisat que també suprimeix el sistema immune, amb la qual cosa els pacients tenen més risc d’infeccions.

Menors de 65 anys

Es considera una malaltia rara i potencialment mortali la seva edat mitjana de diagnòstic se situa entre els 65 i els 70 anys.

Els pacients menors de 65 anys, amb bon estat de salut i en bona condició física, se solen considerar candidats a un trasplantament autòleg de progenitors hematopoètics, i representen un 40 % de tots els afectats.

I són aquests pacients a qui va dirigida la nova indicació de lenalidomida (comercialitzat per Celgene) com a tractament de manteniment, que representa un avenç important per als afectats, ha assenyalat el doctor Juan José Lahuerta, cap de la secció clínica del servei d’hematologia del’Hospital 12 de octubre de Madrid.

Aquest hematòleg ha assegurat que "el benefici serà sensiblement més gran" que el que s’ha llançat en els assajos clínics: entre un any i mig i dos anys en supervivència lliure de la malaltia (temps fins a la recaiguda) i més de dos anys de supervivència total.

De tal manera que "no seria gens estrany pensar que tindrà mitjanes de supervivència d’entre 8 i 10 anys com a mínim", ha assegurat aquest hematòleg, que ha augurat que "és possible que els tractaments actuals portin a la curació" d’aquest càncer.

El doctor San Miguel ha explicat que l’objectiu de la lenalidomida és erradicar la malaltia residual o, almenys, potenciar el sistema immunològic perquè l’ataqui.

Notícies relacionades

Per la seva part, la presidenta de la Comunitat Espanyola de Pacients amb Mieloma Múltiple (Cemmp), Teresa Regueiro, ha reconegut que els afectats han acollit amb "molta alegria" la nova indicació i ha assenyalat que encara que allargar la supervivència dos o tres anys "pot semblar poc, és molt", ja que "dona temps per trobar un nou fàrmac".

"És una malaltia molt dura, perquèno té cura i saps que segurament recauràs. És molt difícil de gestionar", ha remarcat aquesta pacient.

Temes:

Càncer