fins als 8 anys

Un estudi lliga el consum de cafeïna en l'embaràs al sobrepès en els nens

Investigacions prèvies han lligat el seu consum a un risc més alt de patir avortaments i problemes en el creixement fetal

starbucks

starbucks / Richard Vogel (AP)

2
Es llegeix en minuts

Els nens que van estar exposats a quantitats elevades de cafeïna durant l'embaràs de la seva mare tenen mayor tendència a patir sobrepès als vuit anys, segons un estudi publicat avui per la revistaBMJ Open.

Científics de l'Institut Noruec de Salut Pública han arribat a aquestes conclusions després d'estudiar l'evolució de 51.000 nadons i les seves mares entre el 2002 i el 2008.

Quan un fetus ha estat exposat a alts nivells de cafeïna -més de 300 mil·ligrams diaris-, pot arribar a pesar 480 grams més que altres nens als vuit anys, segons el treball.

Els autors de l'anàlisi consideren que aquests resultats recolzen el consell que les dones redueixin el consum de cafeïna durant l'embaràs i afirmen que evitar-la completament "podria ser recomanable".

Es tracta d'un estudi observacional, per la qual cosa no demostra que la cafeïna sigui la causa directa del sobrepès, si bé els investigadors creuen que la "consistència" dels resultats, l'àmplia mostra utilitzada i l'"explicació biològica plausible" per al fenomen recolzen les seves conclusions.

La cafeïna traspassa de forma ràpida els teixits del cos, incloent-hi la placenta, i triga més a desaparèixer de l'organisme durant l'embaràs.

Estudis previs l'han lligat a un risc més alt de patir avortaments i problemes en el creixement fetal.

Qüestionaris

Per avaluar si el consum de cafeïna durant la gestació pot estar, a més, relacionat amb el sobrepès en nens, els científics noruecs van entregar qüestionaris a milers de mares en la seva setmana número 22 d'embaràs.

A partir del seu consum de fonts de cafeïna com cafè, te negre, refrescos, xocolata i altres aliments, van agrupar les mares en quatre grups: baix consum de cafeïna (entre zero i 49 mil·ligrams al dia), mitjà (de 50 a 199 mil·ligrams), alt (de 200 a 299 mil·ligrams) i molt alt (més de 300 mil·ligrams).

El 46% de les mares van ser classificades com a persones amb un consum baix de cafeïna, el 44% es van ubicar en el grup de consum mitjà, un 7% en l'alt i un 3% en el molt alt.

Els investigadors van observar així mateix que com més alt era el consum de cafeïna, més probabilitats hi havia que la mare tingués més de 30 anys, hagués tingut algun altre fill, consumís més calories diàries i fumés durant l'embaràs.

Les dones amb un consum molt elevat de cafeïna tendien a més a tenir un nivell educatiu més baix i a haver patit obesitat abans de quedar embarassades.

Els científics noruecs van anotar, a més, el pes i les mides corporals dels nens en onze ocasions, entre les sis setmanes d'edat i els vuit anys.

L'exposició a qualsevol nivell de cafeïna durant l'embaràs es va associar a un risc més alt que el nen patís sobrepès entre els 3 i els 5 anys, segons els resultats de l'estudi.

Notícies relacionades

Aquest augment de pes va persistir fins als 8 anys només en els nens les mares dels quals havien ingerit altes dosis de cafeïna durant la gestació.

Quan la mare va prendre més de 300 mil·ligrams diaris de cafeïna durant la gestació, el seu fill pesava fins a 83 grams més entre els 3 i els 12 mesos d'edat; fins a 136 grams més en els seus tres primers anys de vida, fins a 320 grams més entre els tres i els cinc anys, i 480 grams més als vuit anys.