Estudi

Càncer: el preu dels medicaments s'ha duplicat en 10 anys

Una plataforma denuncia que a Espanya algunes de les teràpies més utilitzades arriben als 100.000 euros per pacient a l'any

zentauroepp36746118 medicamentos pastillas  capsulas  medicinas  generico171006184336

zentauroepp36746118 medicamentos pastillas capsulas medicinas generico171006184336

3
Es llegeix en minuts
Efe

La plataforma No es Sano ha publicat aquest dimarts un estudi en què denuncia que el preu dels medicaments oncològics s'ha duplicat en 10 anys i ha arribat a xifres "inassumibles" per al sistema sanitari. A més, ha lamentat la "falta de transparència" a l'hora de fixar el cost d'aquests fàrmacs.

En un comunicat, la plataforma -composta per Salud por Derecho, Metges del Món, Organització Mèdica Col·legial, Sespas, OCU, CECU, No Gracias i l'Asociación Acceso Justo al Medicamento- ha destacat que a Espanya algunes de les teràpies més utilitzades per tractar el càncer arriben als 100.000 euros per pacient a l'any.

Són uns preus "inassumibles" per al sistema sanitari, que s'uneixen al fet que cada vegada és més alt el nombre de casos de càncer diagnosticats, i que passaran dels 247.000 el 2015 als 315.000 el 2035, gairebé un 30% més, segons les previsions.

Aquesta és la principal conclusió de l'informe Els medicaments per al càncer: alts preus i desigualtat, que subratlla que aquesta situació és deguda a un sistema de propietat intel·lectual "que deixa en mans de les companyies farmacèutiques la fixació dels preus dels fàrmacs" i a un marc regulatori "poc transparent que beneficia la indústria en detriment de l'interès públic".

Falta de transparència

La plataforma afirma que l'actual sistema de patents pretén garantir la recuperació dels recursos invertits en investigació, "però la realitat és que no podem conèixer aquests costos perquè són secrets i les dades que es publiciten no tenen en compte la inversió pública".

"Aquesta falta de transparència dona lloc al fet que la indústria fixa els preus dels fàrmacs arbitràriament, en funció de la capacitat del mercat de cada país", ha lamentat.

A això s'hi suma -continua- el fet que les negociacions amb les administracions públiques estan subjectes a acords de confidencialitat que impedeixen fer públic quant es paga pels medicaments.

En concret a Espanya -assegura- no és possible accedir als acords de preus fixats entre el Govern i la indústria per a aquests fàrmacs d'ús hospitalari.

Diferències entre comunitats

A més, assenyala que, com que el pes pressupostari recau sobre les comunitats autònomes, els preus són diferents entre regions, i fins i tot entre hospitals. Això "posa en perill els recursos finits del sistema sanitari i obliga a retallar altres partides molt necessàries".

L'informe analitza quatre fàrmacs en concret que generen "grans ingressos" a les companyies que els comercialitzen i que han comptat amb una important inversió pública en la seva fase de desenvolupament.

Un és el Trastuzumab, per al càncer de mama. La seva investigació va ser recolzada en gran part per filantrops i fundacions i gairebé el 50% dels assajos clínics es van realitzar amb pressupost d'universitats, centres d'investigació o fundacions sense ànim de lucre.

"Avui és un dels productes estrella de Roche i ha generat més de 60.000 milions en vendes des de la seva comercialització", apunta.

En els casos de l'Alemtuzumab (Sanofi) i el Bevacizumab (Roche)dos fàrmacs més estudiats, l'informe revela que el 70% i el 50% dels assajos clínics, respectivament, han sigut finançats per universitats, centres d'investigació o fundacions sense ànim de lucre.

Davant això, la plataforma ha proposat una baixada en els preus dels medicaments i que aquests es fixin a partir dels costos reals d'investigació i producció, conèixer el preu real dels medicaments i transparència en les negociacions amb la indústria farmacèutica.

Notícies relacionades

També sol·licita més control dels preus dels medicaments en què s'han invertit fons públics i regulacions que controlin i sancionin els abusos de competència.

Aquest informe s'emmarca en la campanya Ens la juguen, que denuncia que, si segueix creixent el preu dels medicaments, el nostre sistema de salut no podrà finançar-los i "no ens quedarà cap més remei que fabricar-los a casa".