Jornades europees

Hepatitis C: Set de cada 10 afectats no saben que la pateixen

Experts demanen cribratge en atenció primària per detectar aquesta població i tractar-los a temps

foto 3245490

foto 3245490

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El 70% de les persones que pateixen hepatitis C desconeixen patir-la perquè no presenta símptomes en els seus estadis inicials, segons ha alertat el president de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C (Plafhc), Damián Caballero, durant la presentació de les primeres Jornades Europees per l'Eliminació de l'Hepatitis C, que es desenvoluparan del 9 al 22 d'abril a Madrid.

Es tracta d'un problema important que, a judici dels experts, entre els quals s'inclou el president de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), Serafín Romero, podria solucionar-se amb la posada en marxa de cribratges en atenció primària per detectar aquesta població i tractar-la a temps i, així, contribuir a erradicar la malaltia a Espanya.

"Espanya s'ha situat al capdavant del tractament i volem situar-nos també al capdavant de l'eliminació de la malaltia. Per fer-ho, és necessari el cribratge i no falta gaire perquè els tractaments cada vegada s'acostin més a la prescripció de l'atenció primària", ha dit Romero.

Ara bé, segons ha advertit, perquè aquests cribratges puguin realitzar-se és necessari que al Pla Estratègic per a l'Abordatge de l'Hepatitis C en el Sistema Nacional de Salut (SNS) es contempli com tractar els pacients acabats de diagnosticar i, al mateix temps, s'hi incorpori una memòria econòmica.

En aquest punt, el president de l'OMC ha denunciat l'aparició de "laboratoris especuladors", en lloc d'investigadors, que augmenten els costos dels medicaments en benefici propi, i això perjudica l'accés a aquests per part dels pacients i la sostenibilitat dels sistemes sanitaris.

"Hem assistit a un fenomen nou, l'aparició de laboratoris especuladors i no investigadors, aquells que utilitzen l'especulació per fer negoci amb medicaments d'investigació. El medicament de l'hepatitis C no el treu l'actual laboratori que el comercia, sinó que hi ha un laboratori investigador que és comprat per aquest 'gran complex farmacèutic' per una quantitat irrisòria. A més, existeixen polítiques a Europa relacionades amb la patents que fan que el preu dels medicaments no estiguin a l'altura real del valor que té per als ciutadans", ha destacat el president de l'OMC.

Finançament

I és que, per exemple, en el cas d'Espanya el finançament del tractament per a aquesta malaltia ha costat 1.000 milions d'euros, i per això, i encara que era "necessari", Romero ha advertit que "no es pot seguir" per aquesta espiral de preu. "O es posa límit al valor i es debat sobre la patent, o els sistemes sanitaris no podran finançar-se adequadament i els ciutadans no podran accedir als medicaments en igualtat de condicions", ha postil·lat.

De la mateixa manera s'ha pronunciat el president de Plafhc que ha exigit un més control dels medicaments i ha sol·licitat als governs evitar que els preus d'aquests es "disparin". Precisament, aquest és un dels temes que es tractaran al llarg de les jornades en què, a més de comptar amb diferents espais, s'inaugurarà l'exposició 'La lluita per la vida' i se celebraran tallers i taules rodones on s'abordaran també els cribratges, la possible creació d'un Pla Europeu per l'Eliminació de l'Hepatitis C, el paper dels professionals d'atenció primària, la situació actual dels pacients reclusos i l'activisme.

Notícies relacionades

De fet, respecte a l'activisme, tant Romero, com l'eurodiputada d'Izquierda Unida Europea, Ángela Vallina, i la directora de l'Oficina del Parlament Europeu, María Andrés, han destacat la tasca realitzada per Plafhc perquè ha evidenciat que quan els ciutadans s'uneixen per una causa "justa" es poden aconseguir "moltes coses" i, fins i tot, posar d'acord diferents partits polítics.

"L'activisme és necessari i les accions que hem portat a terme la plataforma han marcat un abans i un després en el tractament de malalties cròniques i en la lluita contra el lucre excessiu d'una farmacèutica. L'accés al medicament, a més del dret a la salut, és bàsic i fonamental i hem de treballar per aconseguir-lo", ha sentenciat Caballero.

Temes:

Hepatitis C