Estudi universitari

La cafeïna empitjora l'ansietat i l'apatia en malalts d'Alzheimer

Són algunes de les conclusions d'una investigació coordinada per la UAB

starbucks

starbucks / Richard Vogel (AP)

2
Es llegeix en minuts

La cafeïna empitjora l'ansietat, la por a les coses noves i l'apatia en la malaltia d'Alzheimer, segons un estudi fet amb ratolins coordinat per l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB).

L'estudi, elaborat en col·laboració amb l'Institut Karolinska (IK) de Suècia i que publica la revistaFrontiers in Pharmacology, ha constatat que un consum continuat de cafeïna té efectes negatius en la malaltia d'Alzheimer, ja que empitjora els símptomes neuropsiquiàtrics que pateixen la majoria dels afectats.

Raquel Baeta-Corral, primera autora de la investigació, ha recordat que els símptomes neuropsiquiàtrics associats a l'Alzheimer inclouen, entre altres trastorns, ansietat, apatia, depressió, al·lucinacions, paranoia i síndrome del capvespre, que es manifesten de manera diferent en cada pacient.

L'estudi pretenia conèixer si la cafeïna tenia o no efectes beneficiosos per als pacients i per a això, els investigadors han portat a terme envelliment de ratolins.

Provat en ratolins

"Aquests ratolins desenvolupen la malaltia de manera molt semblant als humans afectats per aquesta forma patològica primerenca i presenten no només els típics problemes cognitius, sinó també els trastorns neuropsiquiàtrics, per la qual cosa són un model vàlid per comprovar si els beneficis de la cafeïna són capaços de compensar-los", segons Baeta-Corral.

Els investigadors van subministrar als ratolins, malalts i sans, una dosi baixa equivalent al consum de tres tasses diàries en humans.

Els resultats indiquen que la cafeïna altera el comportament dels animals sans i empitjora els símptomes neuropsiquiàtrics en els animals amb Alzheimer.

Els investigadors han trobat que influeix significativament en la majoria de variables estudiades, especialment en les relacionades amb la por a la novetat -neofòbia-, les conductes associades a l'ansietat i la capacitat d'adaptació davant emocions i situacions diverses.

En els ratolins amb la malaltia, l'augment de la neofòbia i les conductes d'ansietat van agreujar els Símptomes Conductuals i Psicològics de la Demència i la cafeïna tampoc els va beneficiar en l'aprenentatge i la memòria, al ser dos aspectes molt influenciats per l'ansietat.

Resultats rellevants

Notícies relacionades

"Són resultats rellevants quan s'està proposant el desenvolupament de potencials tractaments derivats d'una substància derivada de la cafeïna per a la demència", ha indicat Lydia Giménez-Llort, coordinadora de l'estudi i investigadora del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB.

Els resultats del treball formen part de la tesi doctoral de Raquel Baeta-Corral i són producte d'una investigació liderada per Lydia Giménez-Llort, juntament amb Björn Johansson, investigador del Departament de Medicina Molecular i Cirurgia de l'IK i del Departament de Geriatria de l'Hospital Universitari Karolinska.

Temes:

Alzheimer