PREVENCIÓ UNIVERSAL

Pediatres i oncòlegs demanen que es vacunin els nens del virus del papil·loma

Els experts adverteixen que el virus està darrere de nombrosos tipus de càncer que afecten tant homes com dones

L'estalvi de costos sanitaris que representaria la vacunació universal val la pena, defensen els professionals de la salut

fsendra9892440 papiloma180402173136

fsendra9892440 papiloma180402173136 / JUAN CARLOS CARDENAS

4
Es llegeix en minuts
M. SEGÒVIA

La vacuna del Virus del Papil·loma Humà (VPH) va arribar a Espanya l'any 2007. Està inclosa als calendaris de vacunació de totes les comunitats autònomes per a nenes d'entre 11 i 14 anys (abans de la primera relació sexual), entre les quals la cobertura és d'aproximadament un 77%, segons dades de Sanitat. Per als nens, no obstant, la vacuna es converteix en una opció que depèn no només de la voluntat de les seves famílies, sinó també de les seves butxaques: el que vulgui posar-se-la, haurà de pagar entre 122 i 155 euros que costa cada dosi. Són entre dues i tres. Una exclusió que, amb les últimes dades sobre la taula, pediatres i oncòlegs volen revertir. Perquè asseguren que no es tracta només d'una vacuna contra una infecció de transmissió sexual, sinó contra el càncer.

Els experts expliquen que hi ha prou evidències que el VPH està darrere de nombrosos tumors. El més important, des del punt de vista numèric, és el càncer de coll uterí, causat, gairebé en la seva totalitat, per aquest virus. "També provoca tumors d'orofaringe (en un 40% dels casos, que van en augment), de canal anal (la majoria), de vulva, de penis i de vagina (entre un 40 i un 60%)", explica Xavier Bosch, director del programa d'investigació epidemiològica del càncer a l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i un dels precursors d'aquesta vacuna. En total, està darrere del 5% dels tumors a escala global.

El preservatiu, una protecció limitada 

Això vol dir que els homes tampoc estan fora de perill. "S'estima que aproximadament entre el 80 i el 90% de persones que tenen relacions sexuals tindran contacte amb el VPH en diversos moments de la seva vida, tant dones com homes, ja que és una infecció que no distingeix gènere ni edat", afirma Jesús de la Fuente, ginecòleg de l'Hospital Universitari Infanta Elionor de Madrid.

Així mateix, encara que les mesures clàssiques de prevenció, com pot ser el preservatiu, protegeixen, ho fan de manera limitada. "És un virus que infecta els epitelis, la superfície de la mucosa i de la pell, i es transmet pel contacte directe de pell a pell", explica Bosch. A més, es tracta d'una infecció, en la majoria de les ocasions sense símptomes, de tal forma que una persona pot estar infectada, no saber-ho i transmetre-ho a la seva parella sexual. Altres vegades salta a la vista en forma de berrugues anogenitals.

Desprotecció als homosexuals

Vacunar únicament dones podria servir per frenar el virus si es pensa que així no s'encomanarien els homes, però es desprotegirien aquells que tinguin relacions homosexuals. A més, al no ser obligatòria, no totes les nenes es vacunen, i per això deixaria una part de la població desprotegida. Tenint això en compte, ¿per què llavors la salut pública no cobreix els homes?

"La raó més important és que la investigació inicial s'havia centrat en el càncer de coll uterí, que és de lluny el més freqüent. Únicament quan la investigació ha anat progressant, hem tingut constància de l'espectre d'aquests virus i de la proporció de tumors que estan causant", explica Bosch. Avui dia, ja hi ha 13 països amb vacunació universal. "I, probablement, la major part dels països europeus segueix aquesta tendència", assegura.

Menys berrugues genitals

Mara Garcés-Sánchez, pediatra i membre del Comitè Assessor de Vacunes,  també és partidària d'incloure els nois. "Per una qüestió d'equitat, independentment de les seves preferències sexuals, el més lògic seria vacunar nens i nenes", assegura. "Tenim un estudi a València, de la vacuna Gardasil -una de les que es comercialitzen a Espanya- en què es va veure la reducció de berrugues genitals. Hi ha estudis internacionals que asseguren una reducció del 90%", explica.

"Són nombrosos els estudis que demostren com el fet d'incloure els homes al calendari vacunal és una estratègia efectiva per a un país, és a dir, val la pena per l'estalvi en costos sanitaris i personals que aquesta inversió en salut comporta. Alguns d'ells xifren aquest estalvi en diversos milions d'euros", assegura De la Fuente.

Sense efectes adversos associats

Tant Bosch com Garcés-Sánchez i De la Fuente rebutgen el possible perill que algunes associacions i experts li atribueixen. "En aquest moment no hi ha cap tipus d'alarma ni d'efecte advers associat", assegura Garcés-Sánchez. "Estem parlant de milers de milions de dosis dispensades a tot el món per vacunar dones, jo inclosa", afegeix.

Notícies relacionades

"A més, s'ha dit molt sobre aquests símptomes i poc o res sobre els efectes secundaris que pot tenir no vacunar-se contra el VPH i dels quals soc testimoni en primera persona, com a metge que dedica una gran part del temps a la patologia del VPH", assegura De la Fuente.

Un virus que estigmatitza 

"Em refereixo a tenir 38 anys, una sola parella en la teva vida, i estar en fase terminal d'un càncer de cèrvix avançat. O al plor desconsolat i sentiments de vergonya i fàstic d'una dona de 26 anys amb berrugues genitals. Aquest és el dia a dia de la infecció. I així existeixen moltes pacients anònimes, que no són portades de revistes ni diaris però que hi són. Silencioses, però hi són. Silencioses sobretot perquè el VPH estigmatitza. Perquè temen que els pengin una etiqueta que reflecteixi, per dir-ho de forma suau, que és una dona amb una conducta sexual descuidada. Res més lluny de la realitat", assegura.