Dia mundial de la malaltia

Un de cada tres pacients amb càncer de còlon té metàstasi en el moment del diagnòstic

Només cinc comunitats tenen una implantació dels programes de cribratge del 100%

kit-para-detectar-el-cncer-de-colon

kit-para-detectar-el-cncer-de-colon

3
Es llegeix en minuts
Efe

Un terç dels pacients amb càncer de còlon presenta metàstasi en el moment del diagnòstic, i per això els oncòlegs insisteixen en la importància del cribratge poblacional per detectar el tumor precoçment i animen els ciutadans a participar en aquests programes.

Amb motiu de la celebració avui del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, el doctor Fernando Pereira, oncòleg quirúrgic de l'Hospital Universitari de Fuenlabrada (Madrid) i portaveu de la Societat Espanyola d'Oncologia Quirúrgica (SEOQ), lamenta, en una entrevista amb Efe, que la població encara no sigui conscient dels beneficis del cribratge.

Això, malgrat que el càncer colorectal és el més freqüent si es tenen en compte homes i dones en conjunt, i per això, segons aquest oncòleg, s'hi hauria d'insistir mitjançant campanyes de sensibilització.

Tampoc hi ajuda el fet que només cinc comunitats autònomes  només cinc comunitats(Cantàbria, el País Basc, Navarra, la Rioja i la Comunitat Valenciana) tenen una implantació dels programes de cribratge del 100% al seu territori per a la població en edat de risc (de 50 a 69 anys), segons dades de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC).

La importància del cribratge

Els programes de cribratge consisteixen en un test de sang oculta en excrements (una prova senzilla) i posteriorment una colonoscòpia en cas que sigui positiu.

Gràcies al cribratge i a les proves diagnòstiques que hi ha en l'actualitat, el 90% dels pacients que tenen càncer de còlon es curen si són detectats precoçment, han assenyalat la Societat Espanyola de Patologia Digestiva i la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica.

També el doctor Pereira posa l'accent en el fet que la supervivència s'ha duplicat en els últims 20 anys i es preveu que les dades millorin, i a això, a més del cribratge, hi contribueixen les "importants" millores registrades en els tractaments quan la malaltia està avançada o hi ha metàstasi.

Cirurgia

Una vegada detectat el càncer l'"únic" tractament curatiu és la cirurgia, no només per extirpar el tumor del còlon, sinó també en "moltes de les metàstasis" que produeix al fetge, el pulmó o el peritoneu.

A això s'hi sumen els avenços en la quimioteràpia, a la qual responen més del 80% dels afectats, i això fa que se sotmetin a cirurgia pacients que abans no es podien operar, ha explicat l'oncòleg, que assenyala que aproximadament un 30% dels que tenen metàstasi i poden ser intervinguts sobreviuen per sobre dels 5 anys.

Un dels principals progressos de la cirurgia és el desenvolupament de la laparoscòpia, "que s'utilitza de forma massiva", i que permet que la recuperació sigui més fàcil.

A més, en els pacients en què no es pot utilitzar, els cirurgians adopten les anomenades "mesures de recuperació ràpida", com indicar al pacient que s'aixequi, es mogui i mengi poc després de la cirurgia o evitar l'ús de drenatges, "i això fa que el postoperatori hagi millorat moltíssim".

Una pregunta molt freqüent que plantegen els pacients als cirurgians és si és necessari col·locar una bossa (ostomia) després de l'operació, i el doctor Pereira respon: "No és necessària pràcticament mai, excepte si s'ha d'intervenir quirúrgicament d'urgència".

En el cas del càncer de recte, és necessari aquest procediment quan el tumor està localitzat molt a prop de l'anus, encara que "només un percentatge baixíssim ha de portar bossa permanentment".

Notícies relacionades

Un altre dels dubtes que tenen els pacients, segons aquest expert, és si el càncer de còlon és hereditari, fet que només es dona entre el 5% i el 10% dels casos. El 90% es denominen esporàdics.

L'edat és un els factors clars de risc (el pic màxim de la incidència d'aquests tumors se situa al voltant dels 70 anys), encara que també algunes patologies com la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn, a més dels pòlips colorectals.

Temes:

Càncer