Investigació científica

Hi sentim millor si estem en moviment

Malgrat que aquesta habilitat està demostrada en humans, es desconeix si és igual per a altres mamífers

 

 

1
Es llegeix en minuts
Efe

El sistema auditiu humà rendeix de manera més eficient quan estem en moviment, una capacitat que va ser vital per a la supervivència dels nostres avantpassats, segons un estudi publicat a la revista especialitzada 'PNAS'.

L'informe, liderat pel professor Lutz Wiegrebe, de la Universitat Ludwig Maximilians de Munic (Alemanya), determina que l'habilitat per estimar amb precisió la distància que ens separa d'una font de so funciona molt més bé quan ens movem.

"La localització dels sons és particularment desafiadora quan la naturalesa de la font de so no està clarament definida, quan és un so desconegut per a nosaltres", ha assenyalat el professor Wiegrebe.

El biòleg i els seus col·legues es van proposar determinar com el nostre sistema auditiu s'enfronta a aquesta situació, una habilitat clau per a l'èxit de la supervivència de la raça humana.

Durant l'experiment, diversos subjectes amb els ulls embenats van ser situats davant dues fonts de so, una amb tons aguts i l'altra amb sons de tons greus, que anaven col·locant a diferents distàncies.

La tasca dels participants en aquesta investigació era determinar quina de les fonts de so estava més a prop d'ells.

Segons l'informe, els subjectes que van moure el tronc superior cap als costats van poder estimar millor la distància que els separava de les fonts de so.

"Aquest resultat demostra que els humans poden usar paral·laxi de moviment auditiu per estimar distàncies relatives de les fonts de so", ha explicat Wiegrebe.

De fet, els subjectes ho van poder fer fins i tot quan la diferència de distància entre les dues fonts de so era de només 16 centímetres.

Més experiments

Els investigadors després van portar a terme dos experiments més: en un d'aquests, els subjectes van ser moguts passivament d'esquerra a dreta en una plataforma de moviment, i en l'altre els participants es van moure.

Els resultats van mostrar que els participants van obtenir més bons resultats quan se'ls va permetre moure's activament.

Notícies relacionades

"La correlació entre el nostre moviment i el sistema auditiu és notable", ha apuntat el biòleg.

"Clarament, facilita el processament del canvi esperat en les posicions relatives de les fonts de so al cervell", ha afegit. Malgrat que aquesta habilitat està demostrada en humans, es desconeix si altres mamífers utilitzen el mateix mecanisme.