Estudi

Adeu al mite de la 'panxa cervesera'

El consum moderat d'aquesta beguda no és culpable de l'obesitat, ja que la seva aportació calòrica és molt baixa

cerveza

cerveza

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diferents estudis han analitzat els beneficis del consum moderat de cervesa en adults sans per al sistema immune, ja que, segons assegura la directora del Grup d'Immunonutrició de l'Institut de Ciència i Tecnologia d'Aliments i Nutrició (ICTAN), Ascensión Marcos, pot millorar la resposta contra els agents responsables del desenvolupament de malalties infeccioses. Ho ha explicat en el marc de les cinquenes jornades Avenços en nutrició. El seu impacte sanitari i social, organitzades per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i l'Associació d'Estudis Nutricionals (ASEN), on es van presentar altres resultats, com el que contrasta amb l'anomenada panxa cervesera que habitualment s'associa al consum de cervesa, ja que la aportació calòrica d'aquesta beguda és molt baixa

L'experta, que ha analitzat els beneficis de la cervesa quan es consumeix "amb moderació i dins del patró de la dieta mediterrània", ha destacat els resultats d'un estudi dut a terme per l'ICTAN, organisme del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que va determinar que el consum moderat durant un mes podria produir una millora en el sistema immunològic, especialment en les dones.

Segons institucions internacionals, s'entén per consum moderat d'alcohol una ingesta que no superi els 30 grams al dia en els homes, que equivaldria a tres canyes de cervesa tradicional o 600 mil·lilitres, i 20 grams al dia per a les dones, dues canyes o 400 mil·lilitres.

I pel que fa als beneficis cardiovasculars, Marcos ha destacat que també hi ha evidència científica que tant la cervesa com altres begudes fermentades com el vi o la sidra són beneficioses pel seu contingut en antioxidants naturals, entre els quals destaquen els polifenols.

El llúpol que conté la cervesa podria influir positivament en els paràmetres sanguinis del metabolisme oxidatiu evitar l'oxidació de les cèl·lules. I en el consum de cervesa sense alcohol, s'aprecia una possible reducció en els biomarcadors d'inflamació i en el dany oxidatiu, i un augment en la defensa antioxidant, amb implicacions en les malalties cardiovasculars.

Igualment, els nivells en sang del colesterol HDL, el denominat bo, també podrien experimentar un augment amb un consum moderat de cervesa, fet que s'associa a un possible menor risc de cardiopaties isquèmiques i protecció de l'organisme davant malalties cardiovasculars.

Menor cintura

D'altra banda, durant la cita es van presentar dades d'un altre treball que apunta que els consumidors moderats de cervesa presenten una composició corporal més adequada que els no consumidors, especialment en el cas dels homes, amb una circumferència de cintura més petita i menys percentatge de massa corporal.

Notícies relacionades

Uns resultats que contrasten amb l'anomenada panxa cervesera que habitualment s'associa al consum de cervesa, ja que l'aportació calòrica de la cervesa és molt baixa. En concret, una canya de 200 mil·lilitres només té 90 quilocalories i en el cas de la cervesa sense alcohol aquesta quantitat es redueix a una mitjana de 34.

Segons Marcos, el consum moderat d'aquesta beguda no és culpable de l'obesitat, sinó una alimentació desequilibrada, la falta d'exercici i, en alguns casos, la informació genètica.