'Mens sana in corpore sano'

Els espàrrecs ajuden a desintoxicar l'organisme, endarrerir l'envelliment del cos i mantenir el cervell alerta

zentauroepp18432930 aranjuez  25 02 12   cuaderno de domingo  escapada a aranjue180205160326

zentauroepp18432930 aranjuez 25 02 12 cuaderno de domingo escapada a aranjue180205160326

2
Es llegeix en minuts
CARMEN HIERRO RICO

Per aconseguir portar una dieta rica i equilibrada és aconsellable escollir per a l'elaboració dels nostres menús diaris els aliments propis de l'època en què ens trobem. Així aconseguirem beneficiar-nos de totes les propietats que el producte presenta.

Una de les verdures més típiques del febrer són els espàrrecs, tot i que es poden trobar en qualsevol època de l'any. En les seves dues variants, espàrrecs blancs o verds, coneguts també per boscans, aporten grans beneficis a la salut, cosa que els converteixen en un aliment essencial per seguir una dieta saludable i cuidar de l'organisme.

Una de les principals característiques dels espàrrecs és la quantitat de potassi que aporten; en 100 grams es distingeixen aproximadament 200 mg del mineral.

Això els converteix en un aliment que ajuda a depurar tot l'organisme. Aquest mineral afavoreix que els residus orgànics siguin eliminats del cos i així es contribueix a l'eliminació de líquids. També facilita el transport de l'oxigen al cervell i és fonamental per al bon funcionament dels músculs.

En 100 grams d'espàrrecs gairebé 95 grams són aigua, a més tan sols aporten unes 14 calories. A més a més contenen més d'un gram de fibra. ¿Què ens diuen aquestes dades? Que a més de ser un aliment saciable, és a dir, que menjant-ne menys quantitat ens omplim abans, a penes aporta greixos i calories al cos.

Tot això, sumat al fet que afavoreix el treball dels ronyons i per tant augmenta l'eliminació de toxines, evita l'acumulació de líquids i rehidrata els teixits del cos, converteixen els espàrrecs en uns aliats fonamentals per a les persones que volen reduir pes.

Els metges recomanen a les dones embarassades (principalment en el primer trimestre) que afegeixin a les seves dietes aliments que continguin grans quantitats d'àcid fòlic. Una saborosa manera d'aconseguir-ne és consumint espàrrecs (en 100 grams de producte es diferencien uns 110 micrograms d'aquesta vitamina). La ingesta de l'àcid fòlic ajuda a prevenir possibles malformacions en els fetus o altres problemes a l'hora de donar a llum. A més, aquesta vitamina prevé els naixements prematurs.

Bons per al cor

L'àcid fòlic és essencial també per a totes les persones que pateixin algun tipus de malaltia del cor, ja que disminueix els nivells alts d'homocisteïna (substància tòxica que s'acumula a la sang), associada al risc cardiovascular.

Notícies relacionades

L'espàrrec és un poderós antioxidant natural que es caracteritza per la seva efectivitat a l'hora de neutralitzar les cèl·lules radicals que perjudiquen el cos i l'envelleixen. Per això la ingesta d'aquesta verdura es relaciona amb el retard en l'envelliment del cos.

Per una altra part, com molts altres vegetals de fulla verda, entre les propietats dels espàrrecs hi ha la de la quantitat de vitamina B12 que arriben a aportar. Aquesta característica, a més d'ajudar a cuidar l'organisme, ajuda significativament a reduir, i fins i tot a evitar, el deteriorament cognitiu del cervell.