Alimentació

Eliminar el gluten sense ser celíac pot ser perjudicial

Pot implicar una reducció del consum de grans sencers i fibra, que són beneficiosos per a la salut cardiovascular

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Eliminar el gluten de la dieta en adults sans implica "beneficis dubtosos per a la salut", segons una anàlisi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, que assegura que no hi ha proves científiques que justifiquin que els adults sans segueixin una dieta sense gluten.

L'anàlisi, realitzada en el marc del projecte Nutrimedia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), considera que eliminar el gluten de la dieta pot implicar una reducció del consum de grans sencers i fibra, que són beneficiosos per a la salut cardiovascular.

Segons la UPF, "a penes hi ha dos estudis que analitzen aquesta qüestió i són estudis de tipus observacional, amb una qualitat global molt baixa" i que "en cap cas poden establir una relació causa-efecte entre el consum d'aliments sense gluten i beneficis per a la salut".

L'anàlisi atribueix l'increment de les vendes d'aliments sense gluten "més a les potents campanyes de màrqueting que a raons de salut".

Encara que l'oferta més important de productes sense gluten "ha fet la vida més fàcil a l'1% de la població europea afectada de celiaquia o al·lèrgia al gluten, l'increment de les vendes d'aquest tipus de productes sembla tenir més relació amb les potents campanyes de màrqueting que s'han portat a terme en els últims anys, tot i ser productes molt més cars que els seus anàlegs amb gluten", recalca l'anàlisi.

Màrqueting

La investigació assenyala que aquestes campanyes han tingut una gran influència en la percepció del possible risc derivat del consum de gluten en la població general, fent creure que els productes sense gluten són una alternativa més saludable que els que en contenen.

Nutrimedia és un projecte de l'Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (OCC-UPF), creat amb la col·laboració del Centre Cochrane Iberoamèrica i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

Notícies relacionades

L'objectiu de Nutrimedia és avaluar el grau de confiança científica que mereixen determinats missatges sobre alimentació i nutrició (en forma de notícies, anuncis, mites i preguntes del públic).

Els resultats de les avaluacions, que es publiquen a la web del projecte, pretenen oferir dades i criteris científics per ajudar els ciutadans a prendre decisions informades sobre l'alimentació i la salut, així com a promoure la divulgació de la nutrició basada en l'evidència científica.

Temes:

Alimentació